A continuació us indiquem l’índex de les nostres publicacions (llibres i documents)
Publicacions
Aportacions al BARCELONA CONSENSUS
Juan Carlos Anselmi Alessandre
Tenim un planeta i una civilització en profunda crisi, que frustra molts dels anhels més legítims i preuats dels humans. La crisi que ens afecta comporta violència, depressió, discriminació, mortaldat, guerres, i dissolució dels valors de vincle
Suggeriments de nous camins socials, econòmics i polític
Lluís Maria Xirinacs, Agustí Chalaux, Brauli Tamarit, Magdalena Grau
Diversos documents que expliquen des de la prehistòria fins l’actualitat, com es pot utilitzar la tecnologia actual per l’implantaciód’una moneda telemàtica universal que faciliti la pau al món i la supressió de la moneda anònima
Decrets Llei per una constitució del segle XXI
Agustí Chalaux de Subirà – Comentaris de Joan Parés Grahi
Els decrets lleis, que són esborranys, no tots estan complerts, però expliquen una manera de com pot funcionar una comunitat geopolítica. Són una aproximació a una nova Constitució.
Assaig sobre moneda, mercat i societat
Magdalena Grau Figueras, Agustí Chalaux de Subirà
Llibre on es proposa un nou model econòmic i polític basat en un mercat transparent i responsable, la minimització del poder sobre les persones i la creació d’una societat amb menys misèria i corrupció.
El poder del diner
Martí Olivella.
Llibre on s’estudia la moneda i el diner al llarg de la història i la seva transformació com elements bàsics per a la consecució d’una societat més justa i amb menys corrupció i misèria.
Moneda telemàtica i estratègia de mercat
Magdalena Grau Figueras, Agustí Chalaux de Subirà.
Petit llibre on s’estudien els sistemes monetaris al llarg de la història i les previsions i conseqüències de l’implantació de la moneda telemàtica d’ús obligatori.
Disseny de civisme
Model econòmic, polític i social global elaborat per l’equip del Centre d’Estudis Joan Bardina, dividit en fitxes, i on es vol promoure un debat sobre la societat que volem.
Què és el diner?
Agustí Chalaux
Avui dia, la majoria de les persones saben que el diner ja no té cap valor intrínsec, i que no està recolzat per cap dipòsit metàl·lic. No obstant, no podem dir que el concepte “diner” sigui una cosa clara i evident, no només per a la gent del carrer, els “vulgars mortals”, sinó tampoc per els mateixos economistes, que encara no s’han posat d’acord en una definició d’aquest concepte acceptada universalment.
Una eina pe a construir la pau
Agustí Chalaux de Subirà
Text on es proposa l’utilització de la tecnologia actual per l’implantació d’una moneda telemàtica universal que faciliti la pau al món i la supressió de la moneda anònima. Es comenta també la connexió entre moneda anònima i els imperialismes.
Petita història de la moneda
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit
Petit text on s’explica la història de la moneda. Antigament, fou un instrument que agilitzà el comerç i afavorí la responsabilitat. Posteriorment canvià, permetent la corrupció. Es proposa, per tant, una moneda de nou responsabilitzadora, però utilitzant la tecnologia actual.
Primera història humana
Lluís Maria Xirinacs
La infantesa de la humanitat que també és la nostra infantesa, quan les coses i les persones eren transparents, senzilles… Quan l’ànima i el cos caminaven junts i la matèria i l’esperit no s’havien divorciat.
Introducció al Sistema General
Magdalena Grau – Agustí Chalaux
Entenem per “Sistema General”, simplement, una elaboració teòrica “científica” sobre mesura i estratègia (conducció) de mercat, acompanyada d’un instrument tècnic per a l’aplicació d’aquesta teoria a la realitat quotidiana del mercat.
Sistema General: “Eonomia i Societat” (En seixanta punts)
Lluís Maria Xirinacs – Agustí Chalaux de Subirà
Model de Tercera Via de mercat clar i societat transparent
Autoritat plena en una àrea unimonetària. Socialització de la xarxa teleinformàtica (telemàtica). Control justicial de la xarxa telemàtica: secret d’empresa, de contractació, de privacitat, només accés del jutge com a prova per a judici, transparència i accessibilitat de l’àrea pública. Supressió de la moneda multicirculant a l’interior i a l’estranger. Implantació de la moneda electrònica clara (científica per unicirculant): factura (responsable segons ètica) i xec (en un sol document telemàtic).
IDEALS ÈTICS, INSTRUMENTS TÈCNICS I OBJECTIUS POLÍTICS
Agustí Chalaux de Subirà
Col·laboradors: Magdalena Grau, Oriol Albó, Martí Olivella, Brauli Tamarit i Laura Fuster
El problema primordial a resoldre, de les tan mal anomenades “ciències humanes”, és la dinàmica entre “ideals ètics-transcendents” i “instruments fenomènics-tècnics”; o sigui, entre “els fins que l’home es proposa en el seu pur esperit” i “els mitjans culturals que necessita anar inventant per a realitzar tècnicament, en l’exclusiu camp dels fenòmens, aquests alts propòsits”.
D’antuvi cal afirmar que tots els instruments anomenats “econòmics” i “polítics” son exclusivament fenòmens culturals-tècnics, per més que correntment se’ls vulgui “ideologitzar”.
El Capitalisme Comunitari
Agustí Chalaux de Subirà.
Anàlisi basat en la proposta de Bismarck, Marx i Lasalle, de donar a cada persona no assalariada una Renda Bàsica. Descripció de les persones beneficiaries d’aquesta renda. Proposta de finançament públic formulada pel Premi Nobel d’Economia, Maurice Allais, que permetria l’aplicació d’aquesta Renda Bàsica, sense recórrer a gravosos sistemes d’impostos.
Història del Capitalisme Comunitari
Agustí Chalaux de Subirà.
Ponència presentada per en Agustí Chalaux de Subirà el dissabte, 17 de febrer de 2001, a la seu de la Fundació Randa, on s’explica l’història del capitalisme comunitari, la seva desaparició en favor del monopoli del capitalisme privat, i una proposta del premi Nobel d’Economia de 1988, Maurice Allais, que pot fer-lo resorgir.
Món Alternatiu
Lluís Maria Xirinacs.
A partir dels anys 60 i, més concretament, del maig del 68, la paraula “alternatiu/alternativa” va sorgir amb força per emmarcar tot un seguit de moviments, ideologíes, maneres diverses de concebre la vida, etc. D’alguna forma intenten protagonitzar una sortida, obrir camins al sistema social establert en tots els àmbits.
La moneda Melemàtica
Text del DVD que es va presentar al Fòrum Social mundial en Nairobi (Kenya) del 20 al 25 de gener del 2007 on es resumeix l’utilització de la tecnologia actual per l’implantació d’una moneda telemàtica universal que faciliti la pau al món i la supressió de la moneda anònima narrat per Lluís Maria Xirinacs, Doctor en filosofia ex-senador durant la transició en el Parlament de Catalunya i candidat al Nobel de la Pau els anys 1975, 76 i 77
Glossari de termes inequívocs
Agustí Chalaux de Subirà.
Per entendren’s cal un llenguatge on cada paraula tingui un significat clar i inequívoc. Llista de paraules i els seus significats.
Mentalitat i models globals
Lluís Maria Xirinacs
Text d’introducció al pensament d’en Lluís Maria Xirinacs, basat en un model filosòfic de concepció global de la realitat.
Monedes transparents i a favor del poble
En el marc del FSCat (Fòrum Social Català) el dissabte 30 de gener, el Centre d’Estudis Joan Bardina va presentar la ponència: MONEDES TRANSPARENTS I A FAVOR DEL POBLE, basat en el SISTEMA GENERAL de l’Agustí Chalaux, a càrrec de Joan Parés.
Els reptes pendents d’Alexandre Deulofeu i les seves solucions segons Agustí Chalaux
En aquest article, Brauli Tamarit ens convida a conèixer dos catalans universals del segle XX que han passat inadvertits, perquè han gosat qüestionar els corrents de pensament «políticament correctes». Però no sols ens introdueix a les seves sorprenents biografies i a les seves heterodoxes teories, sinó que cerca com establir un vincle entre les qüestions i les respostes que formulen.
Conferències, cursos i seminaris
En aquest apartat incloem conferències, cursos i seminaris de política i/o economia dins del marc del Centre d’Estudis Joan Bardina, o d’altres àmbits.
Altres propostes polítiques i econòmiques
En aquest apartat incloem propostes polítiques i econòmiques de diferents àmbits. En principi son idees expressades dins el marc del Centre d’Estudis Joan Bardina, però acceptem d’altres fonts.