Qui som?

Qui som?

El nom del Centre és deutor del pedagog i mestre de mestres Joan Bardina i Castarà (Sant Boi de Llobregat 1877 · Valparaiso 1950) que a més de revolucionar la pedagogia catalana de principis del segle XX, va ser un cercador i suggeridor de nous camins socials, econòmics i polítics.

El Centre d·Estudis Joan Bardina és una associació sense ànim de lucre inscrita en el Registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya número 7.156 i N.I.F. G 58300153, fundada el 25 d’octubre de 1984 amb l’objectiu de desenvolupar, a partir dels suggeriments de Joan Bardina, estudis i propostes que ajudin al disseny de models de solidaritat i convivència humana.

Les investigacions en curs, plantejades per Agustí Chalaux de Subirà (1911 Sant Genis dels Agudells – Barcelona 2006) des de fa molts anys, giren entorn dels següents punts:

• Aplicació de l’«empirisme fenomenològic experimental» als fenòmens socials, econòmics i polítics, susceptibles de ser analitzats lògicament i experimentats tècnicament, cara a cercar estructures afavoridores de les llibertats concretes.

• Elaboració d’una terminologia unívoca -imprescincible en tot tractament «científic» dels fenòmens- segons l’estudi del significat original de les paraules i llurs derivacions (sem-etimo-lingüística).

• Estudi interdisciplinar de les diferents etapes de la història natural, especialment la humana, com a marc per a compendre els conflictes socials i mercantils actuals.

• Estudi sobre el determinant tema utilitari en la història: economia, invent, empresa, capital, mercat, treball, moneda, ecologia…

• Estudi i propostes sobre racionalització de la moneda, per a convertir-la en un instrument responsabilitzador, omniinformatiu i, doncs, intracomptable, del mercat i de la societat («factura-xec telemàtica»).

• Estudi de les possibles conseqüències socials que es deriven de la reforma monetària telemàtica: arxiu telemàtic de dades personals sota protecció d’una Justícia independent de l’Estat, simplificació fiscal, omnicomptabilitat, mercometria exacta, ciència econòmica experimental…

• Elaboració de propostes sobre:

• «Lliure mercat clar i societat transparent». Evitar que el «diner mercantil» es transformi en «diner de corrupció i de poder» i impedir la mercantilització de les vocacions i institucions liberals.

• «Dialèctica entre “arquia i anarquia”». Precisar les funcions dels òrgans de comandament social a tots els nivells, per a impedir-ne la transformació en poder contra les persones individuals, socials i nacionals.

• «Dialèctica entre bé privat i bé comú». Formulació de la hipòtesi del «bé comú mercantil» tècnicament experimentable amb la “factura-xec telemàtica”.

• Estudi d’estratègies de consecució de les propostes formulades.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.