Homenatges a Xirinacs. Articles seus corregits. Escrits de Jordi Griera i Jorge Molinari. Entrevistes a Pius Alibek. Paradoxes polítiques. I més.

Sumari:
1. Presentació.
2. Bloc Xirinacs: «Xirinacs Viu! La Sardana Universal».
3. Bloc Xirinacs: «Homenatge a Lluís Maria Xirinacs dins de l’acte de la vigília de l’11 de setembre del 2017 al Fossar de les Moreres».
4. Web Bardina: Articles de Xirinacs corregits.
5. Web Bardina: «Estem salvats!», per Jordi Griera.
6. Web Bardina: «Què volem ser?», per Jordi Griera.
7. Web Bardina: Pius Alibek, dues entrevistes.
8. Web Bardina: «Les possibilitats actuals d’un estalinisme», «La salut de la gent» i «La dictadura del proletariat», d’en Jorge Aniceto Molinari.
9. Web Bardina: «Paradoxes polítiques».
10. Web Bardina: «Atemptats a Catalunya, el quid de la qüestió», per Floren Dimas Balsalobre.
11. Web Bardina: «L’espasa de Dàmocles de l’energia nuclear», per Martin Scheuch.
12. Cita de George Orwell.

1. Presentació.

En aquesta tramesa del Centre d’Estudis Joan Bardina us informem de dues activitats d’homenatge a Lluís Maria Xirinacs. La primera de la inauguració d’una exposició amb obra de l’artista polifacètica Neus Dalmau a Girona, el proper dijous 7 de setembre, i l’altra al Fossar de les Moreres de Barcelona pel diumenge 10, amb membres i simpatitzants de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.

Hem corregit unes errades de datació en alguns dels 397 articles en català de Lluís Maria Xirinacs publicats al diari «Avui» que vam recuperar, i us recordem l’enllaç per llegir-los tots.

Us oferim dos articles d’en Jordi Griera, enginyer industrial i membre d’honor de la nostra associació.

A continuació, compartim amb vosaltres dues entrevistes a Pius Alibek, escriptor assiri i activista per la pau durant les guerres contra Irac, que va ser en el seu moment conferenciant en alguna de les xerrades setmanals que es feren a l’antiga seu del Centre d’Estudis Joan Bardina.

Després, us oferim tres articles de Jorge Aniceto Molinari, col·laborador de la nostra associació a l’Uruguai.

Rere d’aquest, us oferim un altre escrit que recalca algunes de les paradoxes que es produeixen en l’actual procés català, a més d’una breu reflexió de Floren Dimas i un interessant testimoni sobre la situació de les centrals nuclears a Alemanya i Bèlgica per Martin Scheuch.

Finalment, una frase de George Orwell ens recorda que hi ha situacions que no han canviat malgrat el pas del temps.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.


Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org


2. Bloc Xirinacs: «Xirinacs Viu! La Sardana Universal».

Exposició de l’obra de Neus Dalmau sobre «La Sardana Universal» de Lluís Maria Xirinacs.

Del 7 de setembre al 7 d’octubre de 2017.

Inauguració: Dijous, 7 de setembre a les 20 hores 30 minuts.

Visita guiada per l’artista i per Joan Parés.

Lloc:

ADAC. Ateneu d’Acció Cultural.

Pujada de Sant Domènec, 2, principal.
Girona.

Amb la col·laboració de:

LEAD. ADAC. Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.

Més informació en català a:

http://www.xirinacs.org/wp/2017/08/31/xirinacs-viu-la-sardana-universal/


3. Bloc Xirinacs: «Homenatge a Lluís Maria Xirinacs dins de l’acte de la vigília de l’11 de setembre del 2017 al Fossar de les Moreres».

Actes de vigília de l’onze de setembre a Cardona i al Fossar de les Moreres en honor dels defensors de les llibertats i constitucions de Catalunya.

Dins de l’acte del diumenge dia 10 de setembre a les 20h30′, al Fossar de les Moreres:

«Homenatge a Lluís Maria Xirinacs: la paraula».
Núria Roig, Màriam Serrà, Àngels Baldó i Antoni Aceves.

Més informació en català a:

http://www.xirinacs.org/wp/2017/09/05/homenatge-a-lluis-maria-xirinacs-dins-del-acte-de-la-vigilia-del-11-de-setembre-del-2017-al-fossar-de-les-moreres/

L’enllaç per poder-nos descarregar i/o veure el programa d’actes sencer en català és el següent:

http://www.xirinacs.org/wp/wp-content/uploads/2017/09/programa_diada_2017-09-10_11.pdf


4. Web Bardina: Articles de Xirinacs corregits.

Hem corregit errades en alguns dels 397 articles escrits en català per Lluís Maria Xirinacs quan era senador independent, dels publicats al diari «Avui» entre l’1 de setembre del 1977 i el 18 de gener del 1979, dins la seva secció «Al servei d’aquest poble», errades relatives a les dates de publicació.

L’enllaç de l’índex on es pot accedir a tots els articles és el següent:

http://www.bardina.org/servei-poble/servei-poble-index-cat.htm


5. Web Bardina: «Estem salvats!», per Jordi Griera.

«M’inclino fins que el cap em toca a terra davant la capacitat de la societat catalana de trobar solucions als problemes més impossibles. Als que tenim la sort de veure i viure el que està passant se’ns queda la boca oberta com quan Xavi, Iniesta, Busquets i Messi van fer un art d’aquell ball que reduïa els contraris a espectadors privilegiats (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/jordi-griera-estem-salvats-cat.htm

6. Web Bardina: «Què volem ser?», per Jordi Griera.


«No sabem si a l’octubre veurem el naixement d’un nou país, però el que és segur és que aquest serà un país nou, diferent. Però qui som i d’on venim? (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/jordi-griera-que-volem-ser-cat.htm

Agraïm la col·laboració d’en Jordi Griera, membre d’honor del Centre d’Estudis Joan Bardina, per l’aportació d’aquests escrits.


7. Web Bardina: Pius Alibek, dues entrevistes.

Hem reproduït juntes les dues entrevistes que ha realitzat el diari digital «Vilaweb» a l’activista i escriptor assiri Pius Alibek, i que penen per títols: «Lamentem els atemptats mentre ens posem samarretes patrocinades per Catar» i «Acabes pensant que ningú no vol liquidar Estat Islàmic».

http://www.bardina.org/nw/escrits/pius-alibek-dues-entrevistes-cat.htm

Agraïm la col·laboració del mateix Pius Alibek, que fou en el seu moment conferenciant dins la seu històrica de Can Bardina, en els temps de la lluita contra les primeres guerres a Irac; als membres de l’interessant lloc web de «Ser y Actuar» (http://seryactuar.org), que ens han facilitat la traducció castellana de les dues entrevistes publicades en català a «Vilaweb»; i a qui ens ha facilitat el contacte del Pius.


8. Web Bardina: «Les possibilitats actuals d’un estalinisme», «La salut de la gent» i «La dictadura del proletariat», d’en Jorge Aniceto Molinari.

Hem introduït tres articles d’aquest col·laborador del Centre d’Estudis Joan Bardina a l’Uruguai, titulats, per ordre cronològic del més antic al més nou: «Les possibilitats actuals d’un estalinisme», «La salut de la gent» i «La dictadura del proletariat».

Els enllaços d’aquests tres articles són:

«Les possibilitats actuals d’un estalinisme». Montevideo, 12 d’agost de 2017:

«Coneixem molts intercanvis sobre la situació de Veneçuela, en la qual hi ha un sector d’intel·lectuals que expressen que s’està instaurant una mena de neo-estalinisme (…)».

http://www.bardina.org/jorge-aniceto-molinari/jorge-aniceto-molinari-2017-08-12-les-possibilitats-actuals-de-un-estalinisme-cat.htm

«La salut de la gent». Lavalleja, 20 d’agost del 2017:

«L’avenç de la ciència ens sorprèn, en contrapartida l’organització social, política, empresarial del tema ens preocupa i sentim, que com en el conjunt de l’organització humana hi ha (…)».

http://www.bardina.org/jorge-aniceto-molinari/jorge-aniceto-molinari-2017-08-20-la-salut-de-la-gent-cat.htm

«La dictadura del proletariat». Montevideo, 30 d’agost de 2017:

«Al programa «Todas las voces» («Totes les veus») de Montecarlo Canal 4 de Montevideo, el mateix que va portar a un diputat de l’oposició veneçolana que va admetre que no havien obtingut les signatures per al referèndum revocatori, l’inefable Cdor. Conrado Hughes (…)».

http://www.bardina.org/jorge-aniceto-molinari/jorge-aniceto-molinari-2017-08-30-la-dictadura-del-proletariat-cat.htm

Agraïm la col·laboració d’en Jorge Aniceto Molinari per haver-nos facilitat aquests tres articles i a Juan Carlos Anselmi Elissalde per fer de mitjancer entre l’anterior i nosaltres.


9. Web Bardina: «Paradoxes polítiques».

«La realitat està plena de paradoxes, i la realitat política encara més. El procés que està seguint la nació catalana per assolir unes fites més altes de llibertat ens anima a enumerar unes quantes d’aquestes paradoxes, per deixar clar que (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/paradoxes-politiques-cat.htm


10. Web Bardina: «Atemptats a Catalunya, el quid de la qüestió», per Floren Dimas Balsalobre.

«Els atemptats terroristes són l’«efecte bumerang» de les polítiques exteriors practicades per països occidentals, com Espanya (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/floren-dimas-balsalobre-atemptats-a-catalunya-el-quid-de-la-questio-cat.htm

Agraïm la col·laboració de l’equip de «Ser y Actuar» (http://seryactuar.org) que ha reproduït prèviament aquest article en castellà i ens l’ha fet arribar.


11. Web Bardina: «L’espasa de Dàmocles de l’energia nuclear», per Martin Scheuch.

«El risc d’un accident nuclear penja com una espasa de Dàmocles sobre la població. Doncs quan se li dóna primacia als interessos econòmics, la vida de la gent no val res (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/martin-scheuch-la-espasa-de-damocles-de-la-energia-nuclear-cat.htm


12. Cita de George Orwell.

«A Espanya vaig veure, per primera vegada, informacions periodístiques que no guardaven cap relació amb els fets, ni tan sols la relació que sol existir en una mentida normal… Vaig veure, de fet, que la història s’estava escrivint no pas en termes d’explicar el que estava succeint, sino en termes d’explicar el que havia de succeir segons la línia del partit».


George Orwell, 1943.
«Looking back on the Spanish Civil War».


Moltes gràcies per compartir aquesta informació.
Aquesta entrada ha esta publicada en America Llatina, arqueologia, Barcelona, Brauli Tamarit, Catalunya, economia, endolingüística, energia, exposicions, Floren Dimas Balsalobre, Girona, historia, homenatges, imperialisme, independència, Irac, Jordi Griera, Jorge Aniceto Molinari, Lluis Maria Xirinacs, Martin Scheuch, Neus Dalmau, pau, Pius Alibek, salut, Texts en castella, Texts en catala, Uruguai. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.