«La defensa civil noviolenta» de Gene Sharp. 11 articles més del Xiri. La corrupció contra l’ecologia. I més.

Sumari:
1. Presentació.
2. Web Bardina: «La defensa civil noviolenta», llibre de Gene Sharp.
3. Web Bardina: 11 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). 55 en total.
4. Web Bardina: «La corrupció contra l’ecologia», recull d’articles comentats.
5. Vídeo d’en Xavier Climent.

1. Presentació.

En aquesta tramesa del Centre d’Estudis Joan Bardina us oferim com a primícia la traducció a l’idioma català del llibre «La defensa civil noviolenta» d’en Gene Sharp (1928-2018), anomenat el Clausewitz de la lluita no violenta. El pròleg està redactat per Martí Olivella, autor d’un altre llibre anomenat «El poder del diner» que també teniu en quatre idiomes dins del nostre lloc web. «La defensa civil noviolenta» us l’oferim gratuïtament per descarregar i/o llegir.

A més, compartim amb vosaltres la recuperació d’11 articles més de Lluís Maria Xirinacs, publicats en el desaparegut rotatiu «Mundo Diario». Una recuperació de la memòria històrica de la transició espanyola des de la visió d’un savi lluitador no violent que fou censurat en els mitjans anomenats d’informació un cop va deixar de ser senador, i en altres mitjans fins i tot abans.

A continuació, tenim un article titulat «La corrupció contra l’ecologia», que inclou tres articles comentats on s’evidencia que sense unes mesures radicals que afecten a la moneda com les que proposem des del Centre d’Estudis Joan Bardina no serà possible el reciclatge integral de les deixalles que aboquem, la qual cosa provoca que la corrupció en el reciclatge generi episodis de contaminació massiva com els que es poden detectar recentment dins l’Oceà Pacífic.

Com a cirereta del pastís, en Xavier Climent ens proposa un vídeo en català en el qual han col·laborat membres de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.

Darrerament, algunes veus han dit que tot el recent procés català ha estat un engany per fer cansar els catalans mitjançant una mobilització permanent, com si consistís en fer pedalar en una bicicleta estàtica que no va enlloc, però sense voler fer efectiva la llibertat de la seva nació, i fan retrets al certs dirigents catalans degut a això.

Si bé Xirinacs va escriure «La traïció dels líders» per denunciar les renúncies de la majoria de dirigents catalans durant la transició després del franquisme, la publicació d’aquesta trilogia va ser feta anys després que la transició hagués finalitzat. En el temps de la seva lluita més activa Xirinacs, a l’estil de Gandhi, va anar obrint camí amb el seu testimoniatge. I es sobre aquesta lluita que va anar teixint el seu camí i la gent el va anar seguint.

Recordem que la lluita per la independència de la Índia va durar aproximadament uns 30 anys, al principi de la qual el Congrés Nacional Indi va proclamar una DUI (Declaració Unilateral d’Independència) que no va reeixir. Gandhi va anar obrint-se camí amb l’empenta que va donar el seu exemple i sacrifici, i amb el «Satyagraha», «la força de la veritat».

Finalment, dir-vos que el nostre lloc web es va convertint, cada cop més, en un servei públic en totes les llengües disponibles per proporcionar materials útils tant per l’exercici de la «política», com també per l’exercici de la «demòtica», aquesta darrera com deia Xirinacs relativa a la força, pensaments i accions del poble o del comú.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org


2. Web Bardina: «La defensa civil noviolenta», llibre de Gene Sharp.

Hem introduït la traducció al català del llibre de Gene Sharp titulat «La defensa civil noviolenta»:

«Els països bàltics, Lituània, Letònia i Estònia, van declarar la seva independència el 1990 i van haver d’afrontar un intent d’agressió per part de les autoritats soviètiques. Durant la crisi, els tres governs depengueren en gran mesura dels mètodes de resistència noviolenta que havien après dels escrits de Gene Sharp. En aquella situació, Andreus Butkevicius, ministre de Defensa lituà, citant el llibre de Gene Sharp, proclamà: «Prefereixo tenir aquest llibre a una bomba atòmica» (…)».

http://www.bardina.org/gene-sharp/gene-sharp-defensa-civil-noviolenta-cat.htm

Aprofitem per informar que en la part inferior d’aquesta pàgina tenim una sèrie d’enllaços relacionats que apunten a articles, documents i llibres sobre el mateix tema existents dins del nostre propi lloc web.

Agraïm la col·laboració d’en Martí Olivella, que ha prologat aquesta edició en català.


3. Web Bardina: 11 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). 55 en total.

Hem introduït 11 articles més d’en Lluís Maria Xirinacs, escrits quan ell era senador independent a les Corts Constituents espanyoles dels anys 1977-1979, dels publicats al rotatiu «Mundo Diario», dins la seva secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»).

Amb aquests 11 articles ja són 55 els recuperats dins d’aquesta secció.

L’enllaç de l’índex on es pot accedir a tots els articles ja recuperats és el següent:

http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-index-cat.htm

Els enllaços dels diferents articles recentment recuperats són, per ordre cronològic del més antic al més modern:

«Espionatge laboral». Dissabte, 27 d’agost del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-08-27-espionatge-laboral-cat.htm

«Euskadi germana». Diumenge, 28 d’agost del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-08-28-euskadi-germana-cat.htm

«Telefònica amb peus de fang». Dimarts, 30 d’agost del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-08-30-telefonica-amb-peus-de-fang-cat.htm

«Immunitat». Dijous, 1 de setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-01-immunitat-cat.htm

«Vull un sou de ric». Divendres, 2 setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-02-vull-un-sou-de-ric-cat.htm

«La llei del silenci». Dissabte, 3 de setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-03-la-llei-del-silenci-cat.htm

«La difícil devolució». Diumenge, 4 de setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-04-la-dificil-devolucio-cat.htm

«¿Versatilitat pública?». Dimarts, 6 de setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-06-versatilitat-publica-cat.htm

«Contenciós entre catalans». Dimecres, 7 de setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-07-contencios-entre-catalans-cat.htm

«El pres responsable a la presó». Dijous, 8 de setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-08-el-pres-responsable-a-la-preso-cat.htm

«Depriment». Divendres, 9 de setembre del 1977.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1977-09-09-depriment-cat.htm


4. Web Bardina: «La corrupció contra l’ecologia», recull d’articles comentats.

Hem creat un article titulat «La corrupció contra l’ecologia» que conté tres notícies comentades on s’explica que la corrupció provoca una manca de reciclatge de les deixalles humanes.

Recordem que per allargar en el temps la vida humana en el nostre planeta tenim que reciclar tota les deixalles que aboquem, emprar exclusivament energies renovables i preservar els ecosistemes naturals.

«En el primer article d’aquesta selecció, podem comprovar com el fenomen de la corrupció també afecta el reciclatge de la matèria que rebutgem. La manca de reciclatge provoca, al seu torn, greus desastres ecològics com es reflecteix en les dues notícies que tanquen aquest recull (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/la-corrupcio-contra-la-ecologia-cat.htm


5. Vídeo d’en Xavier Climent.

Adjuntem un enllaç al darrer vídeo en català d’en Xavier Climent. Des de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs hi hem col·laborat. Hi ha sorpresa:

https://www.youtube.com/watch?v=J1rZhJER0mQ

Que vagi tot molt bé malgrat els moments que estem vivint com a país.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Aquesta entrada ha esta publicada en corrupcio, ecologia, Gene Sharp, India, Lluis Maria Xirinacs, Marti Olivella, Mohandas Karamchand Gandhi, no violencia, politica, reciclatge, Texts en castella, Texts en catala, Xavier Climent. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.