12 articles més del Xiri. Cinc documents amb propostes de l’Agustí Chalaux. Article de Jorge Molinari sobre les Armilles Grogues. Club de Reparadors de l’Argentina.

Sumari:
1. Presentació.
2. Web Bardina: 12 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). Final, 254 en total.
3. Web Bardina: «L’escola d’idiomes del mestre de Bordeus», d’Agustí Chalaux de Subirà.
4. Web Bardina: «Control de les armes del poble», «Expressió al carrer», «Pantans petits i grans» i «Les dones dels rics» d’Agustí Chalaux de Subirà.
5. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Armilles grogues (II)», de Jorge Aniceto Molinari.
6. Web Bardina: «Vídeo: El Club de Reparadors a l’Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries», de Leandro Lutzky per «Russia Today».

1. Presentació.

En aquesta tramesa d’any nou del Centre d’Estudis Joan Bardina us anunciem la recuperació dels darreres 12 articles que va escriure Lluís Maria Xirinacs en el desaparegut rotatiu «Mundo Diario», dins la seva secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»).

Aquests articles més recentment recuperats pertanyen als dies situats entre el 8 i el 28 de juny de l’any 1978. Si no s’ha traspaperat algun article de més, la secció recuperada està composta per un total de 254 articles que es poden accedir cronològicament des de cadascun dels seus índexs, des del principi fins al final, tant en català com en castellà.

Agraïm des d’aquí la seva labor a totes les persones que, d’una manera o altre, han col·laborat en aquesta feina de formigueta.

El fet que Xirinacs hagi estat vetat en els mitjans de comunicació a partir del moment en que no va poder accedir a l’escó de diputat quan es va presentar al Congrés de Diputats l’any 1979 fa que la recuperació de l’oblit d’aquests articles hagi exercit com una mena de miraculosa resurrecció del personatge durant el temps en que hem anat reproduint els seus escrits.

Que ell escrivís llavors en favor de l’amnistia dels presos polítics i de l’indult als presos socials, o bé que reivindiqués un judici civil just als artistes encausats en el cas que va afectar el grup teatral «Els Joglars» pel seu espectacle «La Torna», són dos casos que malauradament recorden altres de més actuals a la nació catalana i a l’Estat espanyol.

A continuació, en un premeditat retorn als orígens de la nostra associació, compartim un text inèdit original del qui fou el primer president i membre fundador del Centre d’Estudis Joan Bardina, Agustí Chalaux de Subirà (1911-2006), també molt oportú en els presents temps que corren, text titulat «L’escola d’idiomes del mestre de Bordeus», tot reivindicant l’educació en diferents idiomes i l’eliminació de «gettos» per raons d’origen.

Més endavant, donem a conèixer quatre propostes que el mateix Agustí Chalaux va formular en vida seva, però que no havien estat reproduïdes abans dins del nostre lloc web. La història anterior i aquestes quatre propostes es poden accedir des dels apartats d’«Altres propostes polítiques i econòmiques», que han estat refets per l’ocasió.

Posteriorment, el nostre col·laborador des de l’Uruguai, Jorge Aniceto Molinari, ens fa arribar el seu nou text que hem titulat «Chalecos Amarillos (II)» («Armilles grogues (II)») on reflexiona sobre la política i l’economia mundials, destacant la paradoxa segons la qual els Estats Units parlamentaris de Trump defensen el proteccionisme econòmic i la Xina del Partit Comunista únic defensa el lliure mercat.

Finalment, hem reproduït un interessant reportatge sobre el Club dels Reparadors de l’Argentina que hem enllaçat recíprocament al final amb els nostres documents sobre la lluita per una producció Sense Obsolescència Programada (SOP).

Us desitgem a totes i a tots un bon any 2019, i que se’ns facin realitat els nostres millors desitjos.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

 

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org


2. Web Bardina: 12 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). Final, 254 en total.

Us informem que hem introduït 12 articles més d’en Lluís Maria Xirinacs, escrits quan ell era senador independent a les Corts Constituents espanyoles dels anys 1977-1979, dels publicats al rotatiu «Mundo Diario», dins la seva secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»).

Aquests articles pertanyen a la seva versió traduïda a l’idioma català.

Amb aquests 12 articles ja són 254 els recuperats en català dins d’aquesta secció, i completem del tot els articles de la secció.

L’enllaç de l’índex on es pot accedir a tots els articles ja recuperats és el següent:

http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-index-cat.htm

Els enllaços dels diferents articles recentment recuperats són, per ordre cronològic del més antic al més modern:

«Conscienciar el poble». Dijous, 8 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-08-conscienciar-el-poble-cat.htm

«Independència judicial». Dimarts, de 13 juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-13-independencia-judicial-cat.htm

«Eutanàsia per a García Valdés». Dimecres, 14 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-14-eutanasia-per-a-garcia-valdes-cat.htm

«Quinze de Juny de 1978». Dijous, 15 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-15-quinze-de-juny-de-1978-cat.htm

«Comptes anuals d’un senador (15-6-1977 a 15-6-1978)». Divendres, 16 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-16-comptes-anuals-de-un-senador-15-6-1977-a-15-6-1978-cat.htm

«Sobren i manquen metges». Dimarts, 20 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-20-sobren-i-manquen-metges-cat.htm

«Materials d’estudi constitucional». Dimecres 21 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-21-materials-de-estudi-constitucional-cat.htm

«Vàndals al Clot». Dijous, 22 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-22-vandals-al-clot-cat.htm

«Mare a la presó». Divendres, 23 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-23-mare-a-la-preso-cat.htm

«Universitat catalana diferent». Dissabte, 24 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-24-universitat-catalana-diferent-cat.htm

«Autogestió». Dimarts, 27 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-27-autogestio-cat.htm

«Referèndum i democràcia». Dimecres, 28 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-28-referendum-i-democracia-cat.htm


3. Web Bardina: «L’escola d’idiomes del mestre de Bordeus», d’Agustí Chalaux de Subirà.

Hem reproduït l’article titulat «L’escola d’idiomes del mestre de Bordeus», de l’Agustí Chalaux.

L’escola d’idiomes del mestre de Bordeus.

«Un exemple típic d’aprenentatge lúdic és el d’un metge de Bordeus que es va fer famós a començament de segle (XX). Aquest metge, que tothom coneixia com a molt catòlic, una vegada va anar a (…)».

http://www.bardina.org/propostes/agusti-chalaux-de-subira-la-escola-de-idiomes-del-mestre-de-bordeus-cat.htm


4. Web Bardina: «Control de les armes del poble», «Expressió al carrer», «Pantans petits i grans» i «Les dones dels rics» d’Agustí Chalaux de Subirà.

Hem reproduït els articles titulats «Control de les armes del poble», «Expressió al carrer», «Pantans petits i grans» i «Les dones dels rics» de l’Agustí Chalaux.

Control de les armes del poble.

«Agustí Chalaux és partidari que el poble no tingui armes de foc a casa seva. A l’inrevés del que ha passat durant molts anys als Estats Units de Nord-Amèrica, on molta gent està armada i de tant en tant es produeix una matança massiva provocada per una persona armada mentalment desequilibrada (…)».

http://www.bardina.org/propostes/agusti-chalaux-de-subira-control-de-les-armes-del-poble-cat.htm

Expressió al carrer.

«Aquí tenim una explicació de com, en un municipi de l’Estat francès, varen permetre que els vilatans i els transeünts tinguin un mecanisme d’expressió pública al carrer (…)».

http://www.bardina.org/propostes/agusti-chalaux-de-subira-expressio-al-carrer-cat.htm

Pantans petits i grans.

«L’Agustí Chalaux va formular, en el seu dia, la seva preferència perquè es facin múltiples petits pantans en cadascun dels entrants de les muntanyes, amb les seves corresponents petites preses i les seves corresponents petites turbines generadores d’electricitat (…)».

http://www.bardina.org/propostes/agusti-chalaux-de-subira-pantans-petits-i-grans-cat.htm

Les dones dels rics.

«Una anècdota, recordada per l’Agustí Chalaux, esdevinguda al Regne Unit, després que s’aprovés el seu sistema de pensions públiques de la Seguretat Social, segons el qual, tota persona que arriba a una certa edat té dret a una pensió, igual per a tothom (…)».

http://www.bardina.org/propostes/agusti-chalaux-de-subira-les-dones-dels-rics-cat.htm

Aquestes propostes han estat recordades i rescatades de l’oblit al llarg del procés de recuperació de l’obra «Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui» de Lluís Maria Xirinacs (1932-2007), redactada amb la col·laboració de l’Agustí Chalaux (1911-2006).


5. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Armilles grogues (II)», de Jorge Aniceto Molinari.

Hem introduït en el blog «Abordant això gris, que sembla la teoria», l’article en castellà titulat «Chalecos amarillos (II)» («Armilles grogues (II)»), accessible mitjançant l’enllaç següent:

«Chalecos amarillos (II)» («Armilles grogues (II)»). Dimarts, 18 de Desembre de 2018.

«Convengamos en que no es fácil entender el mundo actual. Un mundo con el líder del capitalismo, Donald Trump, aferrado al proteccionismo y poniendo trabas al libre comercio y por otro al país que comanda el actual desarrollo capitalista gobernado por un Partido Comunista y propiciando el libre comercio (…)».

[«Convinguem que no és fàcil entendre el món actual. Un món amb el líder del capitalisme, Donald Trump, aferrat al proteccionisme i posant traves al lliure comerç i per un altre en el país que comanda l’actual desenvolupament capitalista governat per un Partit Comunista i propiciant el lliure comerç (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2018/12/18/chalecos-amarillos-ii/

Agraïm la col·laboració de Jorge Aniceto Molinari en proporcionar-nos aquest article.


6. Web Bardina: «Vídeo: El Club de Reparadors a l’Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries», de Leandro Lutzky per «Russia Today».

Hem reproduït l’article titulat «Vídeo: El Club de Reparadors a l’Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries», redactat per Leandro Lutzky pel diari digital «Russia Today», dimecres, 19 de desembre del 2018.

Vídeo: El Club de Reparadors a l’Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries.

«Comprar objectes responent a desitjos més que a necessitats té les seves conseqüències, des d’abocadors a cel obert fins a (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/russia-today-leandro-lutzky-video-el-club-de-reparadors-a-la-argentina-evita-que-els-teus-objectes-preuats-acabin-a-les-escombraries-cat.htm

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Aquesta entrada ha esta publicada en Agusti Chalaux, Argentina, armamentisme, autogestio, Burdeus, Carlos García Valdés, Catalunya, Clot, democràcia, Donald John Trump, ecologia, economia, Els Joglars, Espanya, Estats Units d'America, Jorge Aniceto Molinari, Leandro Lutzky, llibertat d'expressió, Lluis Maria Xirinacs, pau, pensions, politica, referèndum, Regne Unit, reparació, sense obsolescència programada, universitats, Xina. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.