10 articles més del Xiri. Articles sobre les vagues de fam de Gandhi i Xirinacs. Col·laboracions de Jorge Molinari. Experiència pedagògica a l’Uruguai.

Sumari:
1. Presentació.
2. Web Bardina: 10 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). 242 en total.
3. Web Bardina: «Les disset vagues de fam de Gandhi», de «Vilaweb».
4. Web Bardina: «Avui que els presos polítics catalans Jordi Turull i Jordi Sánchez inicien una vaga de fam, es compleixen 45 anys de l’inici a la presó Model de la vaga de fam de Lluís M. Xirinacs (que durà 42 dies) per la llibertat dels presos polítics i els 113 empresonats de l’Assemblea de Catalunya», de «Llibertat.cat».
5. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «De 1999 al 2019» i «Armilles grogues», de Jorge Aniceto Molinari.
6. Web Bardina: «Las Brujas. Escola Agrària d’Adolescents», documental del Canal 10 de Montevideo.

1. Presentació.

En aquesta tramesa del Centre d’Estudis Joan Bardina compartim amb vosaltres la recuperació de 10 articles més escrits per Lluís Maria Xirinacs quan ell era senador independent a les Corts Espanyoles entre els anys 1977 i 1979. Els articles més recentment recuperats pertanyen als dies compresos entre el 23 de maig i el 6 de juny del 1978.

Remarquem l’article titulat «Com vols la Constitució?», del 3 de juny del 1978, on informa de l’inici del que fou un primer procés constituent participatiu convocat pel mateix Xirinacs per tal que les persones electores puguin aportar propostes i esmenes a la llavors incipient constitució espanyola.

Aquest projecte va ser concretat en una proposta de constitució alternativa completa a la que va vindre del Congrés dels Diputats, que fou publicada en el llibre «Constitució, paquet d’esmenes» que tenim a la vostra disposició dins del nostre lloc web. Un cop aquesta proposta completa fou refusada en el ple, Xirinacs va anar presentant tots els seus articles un per un.

A continuació d’aquests articles us oferim un escrit del rotatiu «Vilaweb» relatant les diferents vagues de fam que va fer Mahatma Gandhi, mesura de pressió que va posar en pràctica el mateix Xirinacs i que és reflectida en el següent article que us mostrem, redactat per l’equip de «Llibertat.cat».

El nostre col·laborador des de l’Uruguai, Jorge Aniceto Molinari, ens ha fet arribar dos articles. El primer tracta sobre un informe sobre el sector bancari a l’Uruguai creat l’any 1999 i el segon tracta sobre el moviment de les armilles grogues a França. En aquest segon article, Jorge Molinari torna a incidir en la necessitat que en el Món hi hagi un sol patró monetari que doni el mateix valor a totes les monedes, per tal d’eliminar l’especulació en divises que empobreix l’economia productiva i de consum.

Finalment, el mateix Jorge Molinari també ens ha fet arribar la informació sobre un documental del Canal 10 de Montevideo emès l’any 1993 que tracta sobre l’experiència pedagògica de l’escola agrària d’adolescents «Las Brujas», experiència en la qual van participar els innovadors pedagogs uruguaians Leonardo Clausen y Cristina Mega.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

 

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org


2. Web Bardina: 10 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). 242 en total.

Us informem que hem introduït 10 articles més d’en Lluís Maria Xirinacs, escrits quan ell era senador independent a les Corts Constituents espanyoles dels anys 1977-1979, dels publicats al rotatiu «Mundo Diario», dins la seva secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»).

Amb aquests 10 articles ja són 242 els recuperats en català dins d’aquesta secció.

L’enllaç de l’índex on es pot accedir a tots els articles ja recuperats és el següent:

http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-index-cat.htm

Els enllaços dels diferents articles recentment recuperats són, per ordre cronològic del més antic al més modern:

«Xavier Ribalta». Dimarts, 23 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-23-xavier-ribalta-cat.htm

«Privilegi per senadors». Dimecres, 24 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-24-privilegi-per-senadors-cat.htm

«Unanimitat». Dijous, 25 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-25-unanimitat-cat.htm

«Jutges i fiscals». Dissabte, 27 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-27-jutges-i-fiscals-cat.htm

«Responsabilitats». Dimarts, 30 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-30-responsabilitats-cat.htm

«Carles Martí». Dijous, 1 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-01-carles-marti-cat.htm

«Guàrdia urbana». Divendres, 2 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-02-guardia-urbana-cat.htm

«Com vols la Constitució?». Dissabte, 3 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-03-com-vols-la-constitucio-cat.htm

«Les sobiranies al barri». Dimecres, 5 de juliol del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-05-les-sobiranies-al-barri-cat.htm

«El sí dels nens». Dimarts, 6 de juny del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-06-06-el-si-dels-nens-cat.htm


3. Web Bardina: «Les disset vagues de fam de Gandhi», de «Vilaweb».

Hem reproduït l’article titulat «Les disset vagues de fam de Gandhi», publicat per la redacció del diari digital «Vilaweb», el dilluns, 3 de desembre del 2018.

Les disset vagues de fam de Gandhi.

«Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn han començat una vaga de fam per (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/vilaweb-les-disset-vagues-de-fam-de-gandhi-cat.htm


4. Web Bardina: «Avui que els presos polítics catalans Jordi Turull i Jordi Sánchez inicien una vaga de fam, es compleixen 45 anys de l’inici a la presó Model de la vaga de fam de Lluís M. Xirinacs (que durà 42 dies) per la llibertat dels presos polítics i els 113 empresonats de l’Assemblea de Catalunya», de «Llibertat.cat».

Hem reproduït l’article titulat «Avui que els presos polítics catalans Jordi Turull i Jordi Sánchez inicien una vaga de fam, es compleixen 45 anys de l’inici a la presó Model de la vaga de fam de Lluís M. Xirinacs (que durà 42 dies) per la llibertat dels presos polítics i els 113 empresonats de l’Assemblea de Catalunya», publicat en el web «Llibertat.cat», el dissabte, 1 de desembre del 2018:

Avui que els presos polítics catalans Jordi Turull i Jordi Sánchez inicien una vaga de fam, es compleixen 45 anys de l’inici a la presó Model de la vaga de fam de Lluís M. Xirinacs (que durà 42 dies) per la llibertat dels presos polítics i els 113 empresonats de l’Assemblea de Catalunya.

«Tal dia com avui de 1973, l’1 de desembre, Lluís Maria Xirinacs va iniciar una vaga de fam a la presó Model, on es trobava empresonat, amb un objectiu molt clar: reclamar (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/llibertat-cat-avui-que-els-presos-politics-catalans-jordi-turull-i-jordi-sanchez-inicien-una-vaga-de-fam-es-compleixen-45-anys-cat.htm

Agraïm a l’equip de «Llibertat.cat» la publicació d’aquesta article amb components biogràfics de Lluís Maria Xirinacs.


5. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «De 1999 al 2019» i «Armilles grogues», de Jorge Aniceto Molinari.

Hem introduït en el blog «Abordant això gris, que sembla la teoria», els articles en castellà titulats «De 1999 al 2019» («De 1999 al 2019») i «Chalecos amarillos» («Armilles grogues»):

«De 1999 al 2019». Dilluns, 10 de Desembre de 2018.

«Para las elecciones nacionales en Uruguay del año 1999, AEBU dio forma a un documento sobre la situación del sistema financiero al que llamó «sistema financiero un asunto de Estado» y con él hizo una intensa campaña de difusión ante los candidatos, ante la sociedad y sus Instituciones representativas (…)».

Per a les eleccions nacionals a l’Uruguai de l’any 1999, AEBU va donar forma a un document sobre la situació del sistema financer que va anomenar «sistema financiero un asunto de Estado» («sistema financer un assumpte d’Estat») i amb ell va fer una intensa campanya de difusió davant els candidats, davant la societat i les seves Institucions representatives (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2018/12/10/de-1999-al-2019/

«Chalecos amarillos» («Armilles grogues»). Dissabte, 15 de desembre del 2018.

«A propósito de una nota en Página 12 del profesor Atilio A. Borón; la reproducimos y luego la comentamos (…)».

A propòsit d’una nota en Pàgina 12 del professor Atilio A. Borón; la reproduïm i després la comentem (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2018/12/15/chalecos-amarillos/

Agraïm la col·laboració de Jorge Aniceto Molinari en proporcionar-nos aquests articles.


6. Web Bardina: «Las Brujas. Escola Agrària d’Adolescents», documental del Canal 10 de Montevideo.

Hem introduït en el lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina, el documental en castellà titulat «Las Brujas. Escola Agrària d’Adolescents», accessible mitjançant l’enllaç següent:

«Las Brujas. Escola Agrària d’Adolescents».

«La experiencia de la Escuela Agraria «Las Brujas» (1986-1995) desarrollada en el marco de un Proyecto educativo social Autogestionado dentro del Consejo del Niño e INAME en Uruguay se desplegó bajo la Dirección del Profesor Leonardo Clausen. Este video fue realizado por Canal 10 de Montevideo en 1993 en el Programa de la periodista Maria Inés Obaldía: «El Uruguay Ignorado». Describe las jornadas de trabajo / enseñanza de los niños y adolescentes que convivían en dicho Hogar de la zona de Las Brujas en Canelones, bajo una organización Autogestionada desde los propios sujetos (niños y adolescentes) guiados («aconsejados») por un grupo de Educadores comprometidos en el cambio en la vida de los propios jóvenes. Se nota la influencia del autor Antón Makarenko en la base de este proyecto y la pasión y empuje de los educadores, maestros, talleristas y profes en la construcción de un nuevo lugar para vivir junto y mostrar otra forma de educar. Compartimos este video con fines de apoyo a la enseñanza en los cursos de Pedagogía Social en Uruguay (…)».

L’experiència de l’Escola Agrària «Las Brujas» (1986-1995) desenvolupada en el marc d’un Projecte educatiu social Autogestionat dins del Consell del Nen i INAME a l’Uruguai es va desplegar sota la Direcció del Professor Leonardo Clausen. Aquest vídeo va ser realitzat per Canal 10 de Montevideo en 1993 en el Programa de la periodista Maria Inés Obaldía: «El Uruguay Ignorado» («L’Uruguai Ignorat»). Descriu les jornades de treball/ensenyament dels nens i adolescents que convivien en aquesta Llar de la zona de las Brujas en Canelones, sota una organització Autogestionada des dels propis subjectes (nens i adolescents) guiats («aconsellats») per un grup d’Educadors compromesos en el canvi en la vida dels propis joves. Es nota la influència de l’autor Antón Makarenko en la base d’aquest projecte i la passió i embranzida dels educadors, mestres, talleristes i profes en la construcció d’un nou lloc per a viure junts i mostrar una altra forma d’educar. Compartim aquest vídeo amb finalitats de suport a l’ensenyament en els cursos de Pedagogia Social a l’Uruguai (…)».]

http://www.bardina.org/videos/las-brujas-escuela-agraria-de-adolescentes-es.htm

Agraïm la col·laboració de Jorge Aniceto Molinari en proporcionar-nos la informació respecte aquest documental.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Aquesta entrada ha esta publicada en Canal 10 Montevideo, Carles Martí Massagué, constitució, Cristina Mega, democràcia directa, educacio, França, Jordi Sànchez Picanyol, Jordi Turull Negre, Jorge Aniceto Molinari, Leonardo Clausen, Lluis Maria Xirinacs, Mohandas Karamchand Gandhi, moneda, no violencia, Texts en castella, Texts en catala, Uruguai, vaga de fam, Videos en castella, Xavier Ribalta. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.