Taula Rodona a Valls, 20-2-2019. Entrevista a Pepe Beúnza. Articles de Lluís Planas i Jorge Molinari. Solució per la Xylella. Oferta de viatge a Cuba.

Sumari:
1. Presentació.
2. Bloc Xirinacs: «Valls, 20-2-2019. Jornades de lluita no violenta». Recordatori.
3. Pepe Beúnza: «Era millor anar a la presó que a la mili».
4. Web Bardina: «Esperar els polítics o canvi de focus», per Lluís Planas Herrero.
5. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Malevaje», de Jorge Aniceto Molinari.
6. Web Bardina: «Una casa alemanya desenvolupa un producte efectiu contra la Xylella».
7. Institut Nova Història: Nou viatge a Cuba amb En Jordi Bilbeny del 26 de març al 9 d’abril.

1. Presentació.

 

En aquesta tramesa del Centre d’Estudis Joan Bardina us recordem que aquest dimecres 20 de febrer del 2019 es realitza a Valls una taula rodona amb la participació, entre altres persones, de la Núria Roig, llicenciada en filologia i en filosofia i coordinadora de la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs i d’en Martí Olivella, autor del llibre «El poder del diner» i formador en lluita no violenta intel·ligent i activa.

A continuació reproduïm una entrevista de «El Punt Avui+» a Pepe Beúnza, qui fou el primer objector de consciència al servei militar a l’Estat espanyol per motius polítics, explicant allò que fou la xarxa de solidaritat internacional que ell amb altres persones van vertebrar en temps del franquisme.

En Lluís Planas aporta la seva proposta adreçada al poble català en un article redactat pel mitjà «Nació Digital».

El nostre col·laborador des de l’Uruguai, Jorge Aniceto Molinari, ens convida a una interessant reflexió a propòsit d’alguns individus de la societat del seu entorn, la política i certs tangos de Carlos Gardel.

Les persones que treballen en la pagesia i en la cura de les plantes els hi interessarà conèixer l’article que recuperem del rotatiu «La Opinión de Málaga» que informa que una casa alemanya ha descobert un remei contra la plaga de la «Xylella Fastidiosa». Des d’aquí una salutació a les amistats de la comarca catalana de Les Garrigues, El Segrià i La Noguera.

El filòleg i historiador Jordi Bilbeny ens informa que el matí del dimecres, 20 de febrer del 2019, finalitza l’oportunitat per inscriure’ns a un viatge a Cuba on es recorreran les passes de la presència catalana en aquesta illa caribenya.

Finalitzem informant-vos d’un esdeveniment curiós. En l’anterior lliurament del Centre d’Estudis Joan Bardina us informàvem de la recuperació de l’article de Dario Fo, Franca Rame i Jacopo Fo sobre l’experiència de l’arquitecte i urbanista Jaime Lerner a la ciutat de Curitiba, al Sud de Brasil.

Aquest article, que està disponible en el nostre lloc web en cinc idiomes (català, castellà, anglès, francès i italià), relata com Jaime Lerner converteix Curitiba en una illa de vianants i solidària, afrontant diferents reptes amb honestedat, creativitat i servei al seu propi poble. És un bon exemple de política ètica en un context on les notícies dels mitjans anomenats d’informació sembla que donin a entendre que això no és possible.

Doncs recentment hem sabut que el govern de Veneçuela ha anunciat un pla per recuperar i modernitzar els espais públics. No sabem si la iniciativa veneçolana ha estat fruit de la lectura d’aquest article, o senzillament fruit d’una sincronicitat, però creiem que es bo que la publicació d’aquest article desvetlli en governs i administracions d’arreu del món seguir exemples equivalents als de Curitiba adaptats a la realitat de cada lloc, amb independència de la ideologia de partença dels responsables polítics i de la gent del poble a qui han de rendir comptes de la seva actuació.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

 

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org


2. Bloc Xirinacs: «Valls, 20-2-2019. Jornades de lluita no violenta». Recordatori.

 

Dins del marc de les jornades de lluita no violenta que s’estan celebrant a Valls, la capital de la comarca de l’Alt Camp a Catalunya, el mes de febrer del 2019, us informem del següent acte:

Dimecres, 20 de febrer del 2019, 19h30′. Escola Enxaneta.

Taula rodona: «L’estratègia de la lluita no violenta per a fer efectiva la República Catalana».

Amb Martí Olivella (Novact), Núria Roig (Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs), Ignasi Termes (Òmnium Cultural) i Joan Torres (Assemblea Nacional Catalana).

#VallsPerLaRepública

Veure programa complet en català a:

http://www.xirinacs.org/wp/2019/02/08/valls-febrer-2019-jornades-de-lluita-no-violenta/


3. Pepe Beúnza: «Era millor anar a la presó que a la mili».

 

Hem introduït l’entrevista a Pepe Beúnza titulada «Era millor anar a la presó que a la mili», publicada en el rotatiu «El Punt Avui+» el diumenge, 17 de febrer del 2019.

Pepe Beúnza: «Era millor anar a la presó que a la mili».

«Pepe Beunza, nascut a Jaén el 1947, va ser el primer objector polític al servei militar de l’Estat espanyol. Als 72 anys segueix dedicant esforços a la desobediència (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/pepe-beunza-era-millor-anar-a-la-preso-que-a-la-mili-cat.htm

Agraïm la col·laboració d’en Pepe Beúnza, el primer objector de consciència al servei militar a l’Estat espanyol per motius polítics, en concedir aquesta entrevista.


4. Web Bardina: «Esperar els polítics o canvi de focus», per Lluís Planas Herrero.

 

Hem introduït l’article titulat «Esperar els polítics o canvi de focus», escrit per Lluís Planas Herrero, publicat en el rotatiu digital «Nació Digital» el dimarts, 29 de gener del 2019.

Esperar els polítics o canvi de focus.

«Urgeix un canvi de focus: treure’l d’una vegada dels partits i enfocar-lo al poble, promovent la fase ciutadana constituent des de les organitzacions socials compromeses amb el procés d’emancipació col·lectiu (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/lluis-planes-esperar-els-politics-o-canvi-de-focus-cat.htm

Agraïm a Lluís Planas la redacció d’aquest article.


5. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Malevaje», de Jorge Aniceto Molinari.

 

Us informem que hem introduït en el blog «Abordando eso gris, que parece la teoría» («Abordant això gris, que sembla la teoria»), l’article en castellà titulat «Malevaje», accessible mitjançant l’enllaç següent:

Malevaje. Diumenge, 10 de febrer de 2019.

«En las letras de los tangos, hay de todo, pero predomina toda una filosofía que vive y se realiza con grandes virtudes y defectos, en el común de la gente. Es una llave formidable para comprender y estudiar la idiosincrasia y la historia de nuestra comunidad (…)».

En les lletres dels tangos, hi ha de tot, però predomina tota una filosofia que viu i es realitza amb grans virtuts i defectes, en el comú de la gent. És una clau formidable per a comprendre i estudiar la idiosincràsia i la història de la nostra comunitat (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2019/02/10/malevaje/

Agraïm la col·laboració de Jorge Aniceto Molinari en proporcionar-nos aquest article.

6. Web Bardina: «Una casa alemanya desenvolupa un producte efectiu contra la Xylella».

 

Hem introduït l’article titulat «Una casa alemanya desenvolupa un producte efectiu contra la Xylella», escrit pel reporter Carlos Casado, per «La Opinión de Málaga», article publicat el diumenge, 6 de maig del 2018.

Una casa alemanya desenvolupa un producte efectiu contra la Xylella.

«Els responsables de l’entitat asseguren que els resultats són immediats, obtenint brots verds en tan sols cinc setmanes en oliveres malaltes a la regió d’Apúlia, Itàlia (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/la-opinion-de-malaga-carlos-casado-una-casa-alemanya-desenvolupa-un-producte-efectiu-contra-la-xylella-cat.htm

7. Institut Nova Història: Nou viatge a Cuba amb En Jordi Bilbeny del 26 de març al 9 d’abril.

 

(Compartim amb vosaltres la proposta de viatge a Cuba amb el filòleg i historiador Jordi Bilbeny, resseguint les passes de la presència catalana en aquesta illa caribenya. És una proposta d’inscripció que finalitza aquest dimecres, 20 de febrer del 2019 al matí).

Tal com ja sabeu, l’any passat vam encetar una nova etapa amb propostes de viatges arreu del món on els catalans hi van deixar una empremta històrica profunda. Així, van prendre forma els viatges a Malta i Cuba.

Cadascuna de les propostes va comptar amb molt bona acceptació per part vostra. Tant és així, que el primer circuit a Malta es va haver de repetir un mes després, atesa la gran afluència de públic.

Gràcies al vostre interès, suport i empenta ara repetim el viatge a Cuba per tal de resseguir les passes dels nostres avantpassats que hi van anar amb En Colom.

Després d’haver recollit alguns dels suggeriments dels passatgers que l’any passat van encetar aquesta aventura americana, veureu que enguany l’itinerari és un pèl més complet: l’hem allargat tres dies per tal de poder gaudir-lo a un ritme més plaent.

Més informació en català a:

https://www.inh.cat/agenda/Nou-viatge-a-Cuba-amb-En-Jordi-Bilbeny-del-26-de-marc-al-9-d’abril-2019-03-26

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Aquesta entrada ha esta publicada en agricultura, Alemanya, Alt Camp, Cuba, Curitiba, Dario Fo, El Segrià, Franca Rame, idiosincràsia, Ignasi Termes, Jacopo Fo, Jaime Lerner, Joan Torres, Jordi Bilbeny, Jorge Aniceto Molinari, La Noguera, Les Garrigues, Lluís Planes Herrero, Málaga, Malta, Marti Olivella, música, no violencia, Núria Roig Esteve, objecció de consciència, Pepe Beunza, plagues, politica, presons, salut, taules rodones, Texts en castella, Texts en catala, Valls, Veneçuela, viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.