Arcadi Oliveres al Cafè de l’Òpera. Curs d’economia alternativa. Vídeo sobre el diner. Propostes municipals. Bombetes solidàries en esperanto i gallec. El joc de les quatre famílies. La no violència a Catalunya. Articles de Jorge Molinari. I més.

Sumari:
1. Presentació.
2. 2‑4‑2019. Conferència: «L’economia allunyada de nosaltres», amb Arcadi Oliveres, al Cafè de l’Òpera.
3. Cicle de Xerrades sobre economia alternativa amb el professor Raúl García Durán. Ecoconcern-Innovació Social.
4. Web Bardina: «Què és el diner? D’on surt? Eurocat a la PIMEC», per Marcel Coderch i Collell. Vídeo en català.
5. Web Bardina: «Municipalització i urbanisme», modificació del document en català.
6. Web Bardina: «Bombetes solidàries», de Teresa Sala, en esperanto («Solidaraj ampoloj») i en gallec («Lámpadas solidarias»).
7. Web Bardina: «El joc de les quatre famílies», de François Feron, reelaborat en francès original, català, castellà i anglès.
8. Web Bardina: «No-violència, una sortida per a Catalunya?», per Xavier Puig i Sedano.
9. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Ara, l’Argentina», «La fi de la predominança», «El Rumb» i «Dèiem ahir…» de Jorge Aniceto Molinari.
10. Web Bardina: «Qui coopera sempre guanya», de «Cambio 16», text corregit en català i en castellà.1. Presentació.

En aquesta tramesa del Centre d’Estudis Joan Bardina ens fem ressò de l’anunci de la conferència que impartirà l’economista Arcadi Oliveres el proper dimarts 2 d’abril del 2019 al Cafè de l’Òpera de Barcelona.

El mateix dia, i a la seu de la nostra associació amiga Ecoconcern-Innovació Social, s’inicia un curs d’economia alternativa que impartirà el també economista Raúl Garcia Duran que durarà uns quants dies, tal com es reflecteix dins la convocatòria de la qual ens fem ressò.

A continuació us donem a conèixer el vídeo de la conferència que va impartir en català l’enginyer Marcel Coderch a la seu de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), tot presentant el projecte de moneda social telemàtica catalana, l’Eurocat.

Davant l’atansament de les eleccions municipals a Catalunya i l’Estat espanyol, hem confeccionat una nova edició catalana del document «Municipalització i urbanisme», que conté un recull de propostes polítiques i econòmiques que poden ser aplicades per part dels ajuntaments.

Gràcies a la col·laboració d’unes persones amigues que han fet la labor de traducció, disposem de les versions en esperanto i en gallec de l’article de l’escriptora Teresa Sala, article titulat «Bombetes solidàries», que presenta la lluita que està realitzant l’empresari Benito Muros per impulsar una producció Sense Obsolescència Programada (SOP) que no malbarati recursos limitats i no contamini els ecosistemes, amb la presentació d’un model de bombeta que reuneix totes les característiques que poden desitjar les persones que la vulguin comprar.

En aquesta tramesa també us presentem una fita important, donant a conèixer la versió original de l’article titulat «El joc de les quatre famílies» del periodista François Feron, en la seva primera versió publicada al rotatiu en paper «Libération», presentant de forma resumida, però clara, l’assaig del sociòleg Emmanuel Todd titulat «La invenció d’Europa».

L’estructura familiar determina, segons Todd, les ideologies a dreta i esquerra de cada poble i com aquestes ideologies han evolucionat amb el pas del temps. En aquest article es dona a conèixer amb més precisió el mapa de l’estructura familiar a Europa Occidental i a altres indrets del Món, amb l’objectiu que els diversos pobles del planeta arribin a una millor comprensió de les semblances i diferències que tenen entre ells, per tal de facilitar la seva entesa i la pau al Món.

També us oferim un article de «El Temps» que reflexiona sobre el procés que la nació catalana està realitzant per intentar assolir unes més altes fites de llibertat davant la situació d’opressió que està patint. Com diu Lluís Maria Xirinacs: «Una nació mai no serà lliure si els seus fills no volen arriscar llur vida en el seu alliberament i defensa».

El nostre col·laborador des de l’Uruguai, Jorge Aniceto Molinari, ens proporciona quatre articles que il·lustren la situació econòmica de Llatinoamèrica i del Món sencer, tot reivindicant un diner exclusivament telemàtic que impedeixi l’evasió fiscal, per tal d’evitar la disminució dels ingressos dels estats, que a més estigui sotmès a una mesura patró uniforme per tal d’eradicar l’especulació entre divises, i fer front a una crisi del deute que amenaça a molts estats de privatitzar els seus sectors públics.

Finalment us oferim una versió més polida d’un reportatge de «Diario 16» que afirma que una estratègia de col·laboració va ser la guanyadora d’un torneig informàtic entre diferents estratègies competidores. Un interessant missatge, idoni per aquelles persones que continuen pensant que l’evolució de la Natura i la societat està basada exclusivament en la competència.

Aprofitem per agrair un cop més la col·laboració a totes les persones que han fet possible la reproducció d’aquests documents.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

 

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org

 

2. 2‑4‑2019. Conferència: «L’economia allunyada de nosaltres», amb Arcadi Oliveres, al Cafè de l’Òpera.

Dimarts, 2 d’abril del 2019.

Conferència: «L’economia allunyada de nosaltres».

Ponent: Arcadi Oliveres Boadella.

El preu popular de 5€ és per a sufragar les despeses de publicitat, i organització de l’esmentat esdeveniment.

Lloc: Cafè de l’Òpera de Barcelona.
Consumició mínima obligatòria.
La Rambla, 74, de Barcelona (Davant del Gran Teatre del Liceu).
Data: Dimarts 2 d’abril del 2019.
Hora: 20 hores.

Arcadi Oliveres i Boadella.

Economista. Professor jubilat de la UAB.
President de la Universitat per la Pau de Sant Cugat del Vallès.
Ex-president de Justícia i Pau.
Activista social.

«L’economia allunyada de nosaltres».

Arcadi Oliveres farà una exposició dels següents aspectes:

– Una economia, centrada en el luxe que no satisfà les necessitats bàsiques de les persones.
– Unes finances que ho dominen i que ho capgiren tot.
– Unes desigualtats entre les persones que augmenten progressivament.
– Un Planeta que anem destrossant.

En finalitzar la xerrada, Arcadi Oliveres obrirà el debat, plantejant totes les opinions o interrogants que sorgeixin sobre el tema en qüestió.

Per a més informació entreu en el següent enllaç:

https://montseguardia.blogspot.com/2019/03/conferencia-la-economia-alejada-de.html

Us hi esperem!!!!

3. Cicle de Xerrades sobre economia alternativa amb el professor Raúl García Durán. Ecoconcern-Innovació Social.

Inscripció gratuïta.

Dimarts 2 d’abril del 2019, 19h30′. Cicle Raúl García Durán (castellà).

«Introducció a l’economia alternativa (I)» a càrrec de Raúl García Durán (Professor d’economia aplicada de la UAB jubilat i escriptor).

1. Cap a una visió tripartida de la història.
2. La reciprocitat i l’economia del do.
3. La fraternitat.
4. Noves reivindicacions.

Dimarts, 7 de maig del 2019, 19h30′. Cicle Raúl García Durán (castellà).

«Introducció a l’economia alternativa (II)», sostenibilitat i decreixement, a càrrec de Raúl García Durán (Professor d’economia aplicada de la UAB jubilat i escriptor).

1. Alguns conceptes bàsics d’ecologia.
2. Creixement econòmic i destrucció ecològica.
3. Desenvolupament i necessitats humanes.
4. Decreixement econòmic i desenvolupament humà.
5. El decreixement com a alternativa global.

Dimarts, 28 de maig del 2019, 19h30′. Cicle Raúl García Durán (castellà).

«Introducció a l’economia alternativa (III)», «La Renda Bàsica Universal», a càrrec de Raúl García Durán (Professor d’economia aplicada de la UAB jubilat i escriptor).

– Què és el Renda Bàsica? En què es basa aquest dret? Antecedents.
– Formes d’ajuts que no són exactament Renda Bàsica. Quina seria la quantia?
– És econòmicament possible? Objectius de la Renda Bàsica.
– La Renda Bàsica com a crítica al treball assalariat i el seu caràcter redistributiu.

Dimarts, 4 de juny del 2019, 19h30′. Cicle Raúl García Durán (castellà).

«Introducció a l’economia alternativa (IV)».

«Economia alternativa» a càrrec de Raúl García Durán (Professor d’economia aplicada de la UAB jubilat i escriptor).

Lloc: [RAI]
Carrer Carders 12, principal.
Barcelona.
Metro: Jaume I/Arc de Triomf.
Organitza: EcoConcern-Innovació Social.

Us hi esperem! Entrada lliure.

Associació Ecoconcern-Innovació Social [RAI]

Cada dimarts a les 19h30′: debats, xerrades, cinefòrums…

Si voleu que us enviem setmanalment les nostres activitats o voleu associar-vos, escriviu a ecoconcern@pangea.org, @EcoConcern_BCN

[RAI]
Carders 12, principal
08003 Barcelona.
Metro: Jaume I.
Telèfon: 93-319.03.51.

Per a més informació entreu en el següent enllaç:

http://elracodeldebat.blogspot.com/2019/03/cicle-raul-garcia-duran.html

4. Web Bardina: «Què és el diner? D’on surt? Eurocat a la PIMEC», per Marcel Coderch i Collell. Vídeo en català.

Hem introduït una pàgina amb el vídeo de la presentació de l’Eurocat a la seu de la PIMEC, a càrrec de l’enginyer Marcel Coderch i Collell impartida el divendres, 4 d’abril del 2014, amb el títol «Què és el diner? D’on surt? Eurocat a la PIMEC».

Marcel Coderch i Collell: «Què és el diner? D’on surt? Eurocat a la PIMEC». 4-4-2014.

Presentació de l’Eurocat a la seu de la PIMEC, a càrrec de l’enginyer Marcel Coderch i Collell el divendres, 4 d’abril del 2014.

http://www.bardina.org/videos/marcel-coderch-i-collell-que-es-el-diner-de-on-surt-eurocat-a-la-pimec-4-4-2014-cat.htm

Agraïm la col·laboració d’en Jordi Griera i d’en Miquel Chicano Colodrero, aquest darrer fundador de l’Associació Diner Comunitari, per publicar i informar, respectivament, d’aquest recurs multimèdia.

5. Web Bardina: «Municipalització i urbanisme», modificació del document en català.

Hem modificat la versió catalana, dins del lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina, del document titulat «Municipalització i urbanisme», on hi figuren propostes polítiques i econòmiques a nivell municipal.

En aquesta versió hem afegit un sumari, l’article de Lluís Maria Xirinacs titulat «Especulació dels terrenys», publicat a la secció «Al servei d’aquest poble» del diari «Avui» el divendres, 8 de setembre de 1978, i un esment al lloguer social dels habitatges i immobles públics ja municipalitzats per oferir als habitants i als professionals mercantils, vocacionals liberals, artesans i entitats sense afany de lucre que ho necessitin, entre d’altres.

En l’article d’en Xirinacs, es mostra una conversa que va mantenir aquell l’any 1978 amb qui fou economista, senador i Vicepresident d’Assumptes Econòmics, Enrique Fuentes Quintana, sorprenent el sobtat interès d’aquest darrer per la proposta del primer de municipalitzar el sol edificat i edificable per facilitar habitatge a la població. Aquesta iniciativa de Xirinacs fou anterior al seu encontre amb Agustí Chalaux, i fruit de la labor de l’equip creat entre tots dos que és el Centre d’Estudis Joan Bardina, on ens fem nostra una proposta municipalitzadora més elaborada.

El document és accessible mitjançant el següent enllaç:

http://bardina.org/Municipalitzacio_i_urbanisme.pdf

6. Web Bardina: «Bombetes solidàries», de Teresa Sala, en esperanto («Solidaraj ampoloj») i en gallec («Lámpadas solidarias»).

Hem introduït la versió en els idiomes esperanto («Solidaraj ampoloj») i gallec («Lámpadas solidarias») de l’article titulat «Bombetes solidàries», publicat originàriament en català en el lloc web de «Llibertat.cat», el dilluns, 1 de maig del 2017.

Podeu accedir a les noves versions mitjançant els següents enllaços:

Esperanto:

Solidaraj ampoloj.

«Benito Muros estis entreprenisto, kiu timis flugi. Por venki tiun timon, li akiris pilotan atestilon en civila aviado. En vojaĝo al Usono kun sia familio li veturis al Kalifornio kaj transiris la fajrobrigadon ĉe Livermoro, kie estas (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/teresa-sala-bernaus-solidaraj-ampoloj-eo.htm

Galego:

Lámpadas solidarias.

«Benito Muros era un empresario que tiña medo a voar. Para superar este medo, sacou o título de piloto de aviación civil. Viaxando por Estados Unidos coa súa familia, foi a California, pasando xusto por diante do parque de bombeiros de Livermore, onde había (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/teresa-sala-bernaus-lampadas-solidarias-gl.htm

La resta de les diferents versions d’aquest document dins del lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina tenen els següents enllaços:

Català:

Bombetes solidàries.

«Benito Muros era un empresari que tenia por a volar. Per superar aquesta por, va treure’s el títol de pilot d’aviació civil. Viatjant als Estats Units amb la seva família, va anar a Califòrnia, passant just per davant del parc de bombers de Livermore, on hi ha (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/teresa-sala-bernaus-bombetes-solidaries-cat.htm

Castellano:

Bombillas solidarias.

«Benito Muros era un empresario que tenía miedo a volar. Para superar este miedo, se sacó el título de piloto de aviación civil. Viajando por Estados Unidos con su familia, fue a California, pasando justo por delante del parque de bomberos de Livermore, donde hay (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/teresa-sala-bernaus-bombillas-solidarias-es.htm

English:

Solidary light bulbs.

«Benito Muros was a tradesman who was afraid of flying. To overcome his fear he obtained a pilot’s certificate in civil aviation. In a trip to the USA with his family he travelled to California and went by the fire brigade at Livermore, where there is a (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/teresa-sala-bernaus-solidary-light-bulbs-en.htm

Français:

Ampoules solidaires.

« Benito Muros était un entrepreneur qui avait peur de voler. Pour surmonter sa peur, il obtint un brevet de pilote. A l’occasion d’un voyage aux États-Unis avec sa famille, en Californie il passa devant la caserne des pompiers de Livermore, où il y avait (…) ».

http://www.bardina.org/nw/escrits/teresa-sala-bernaus-ampoules-solidaires-fr.htm

Agraïm la labor de traducció realitzada per part de la professora de llengua gallega Elisa Borrazás; de l’esperantista Joan Inglada, membre de l’Associació Catalana d’Esperanto; la de l’escriptora Teresa Sala, pel seu article original; la de l’empresari Benito Muros, per la seva bona labor per una producció sense obsolescència programada, que ha estat la base d’aquest article; i la de les companyes i companys de «Llibertat.cat», per haver facilitat en el seu moment la difusió de l’article original.

7. Web Bardina: «El joc de les quatre famílies», de François Feron, reelaborat en francès original, català, castellà i anglès.

Hem reelaborat, dins dels apartats respectius de «Publicacions de col·laboradors i amics del Centre d’Estudis Joan Bardina» del lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina, les diferents versions de l’article titulat «El joc de les quatre famílies», del reporter François Feron, article publicat originàriament en el rotatiu de «Libération», el divendres, 20 d’abril del 1990.

Aquest article descriu l’estructura familiar a l’Europa occidental i la seva evolució al llarg dels darrers cinc-cents anys. El llibre en que es basa, «L’invention de l’Europe», és un excel·lent estudi per ajudar a conèixer el caràcter col·lectiu de cada poble, i aquest article del «Libération» en fa un resum.

Les quatre versions disponibles actualment: francesa original, catalana, castellana i anglesa es basen en la versió de l’article original de «Libération», amb algunes aportacions gràfiques de l’article de «El Periódico de Catalunya», que es va publicar uns dies després en castellà, el dilluns, 7 de maig del 1990, i que se va ser la primera versió que vàrem reproduir dins del nostre lloc web.

Destaquem que, al recuperar la versió original de l’article, podem accedir a un major grau de comprensió del tema que tracta. Destaquem, per exemple, que François Feron reivindica la coneixença de l’estructura familiar europea per tal que els diferents pobles del continent es coneguin millor entre ells, d’acord amb les seves semblances i diferències. Vol així ajudar a establir un major respecte entre els diferents pobles i facilitar la pau al continent i al món. Malgrat que la «Guerra Freda» sigui un fenomen del passat, la voluntat inicial de l’articulista François Feron queda reflectida amb la reproducció més completa i extensa d’aquest article dins el nostre lloc web.

Agraïm la labor de traducció realitzada per part de la traductora professional Loto Perrella. També agraïm la indispensable col·laboració que va realitzar en el seu moment el nostre amic Jordi Mas al proporcionar-nos la versió original de l’article en francès provinent del rotatiu «Libération», quan només teníem disponible la de «El Periódico de Catalunya».

Les diferents versions d’aquest document dins del lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina tenen els següents enllaços:

Català:

El joc de les quatre famílies.

«Dins de la família troncal o d’origen s’hi troben països com la República Federal d’Alemanya, Àustria, Irlanda, sud de Dinamarca. Dins de la família comunitària Toscana i Finlàndia. En un llibre aparegut recentment a França, La invenció d’Europa, l’historiador demògraf Emmanuel Todd proposa (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/liberation-francois-feron-el-joc-de-les-quatre-families-cat.htm

Castellano:

El juego de las cuatro familias.

«En la familia troncal o de origen se encuentran países como la República Federal de Alemania, Austria, Irlanda, sur de Dinamarca. En la familia comunitaria Toscana y Finlandia. En un libro aparecido recientemente en Francia, La invención de Europa, el historiador demógrafo Emmanuel Todd propone (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/liberation-francois-feron-el-juego-de-las-cuatro-familias-es.htm

Français:

Le jeu des quatre familles.

«Dans la famille «souche», je demande l’Allemagne, l’Autriche, l’Irlande… Dans la famille «communautaire», la Toscane et la Finlande… L’historien démographe Emmanuel Todd, dans un livre paru hier, propose un (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/liberation-francois-feron-le-jeu-des-quatre-familles-fr.htm

English:

The game of the four family groups.

«In the «trunk» family we find Germany, Austria, Ireland… In the «communal» family, Tuscany and Finland… Historian and demographer Emmanuel Todd, in a book which appeared yesterday in France, suggests a new distribution of Europe, based on (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/liberation-francois-feron-the-game-of-the-four-family-groups-en.htm

8. Web Bardina: «No-violència, una sortida per a Catalunya?», per Xavier Puig i Sedano.

Hem introduït l’article titulat «No-violència, una sortida per a Catalunya?», publicat al diari digital «El Temps», el dilluns, 25 de febrer del 2019.

No-violència, una sortida per a Catalunya?

En la cruïlla estratègica en la qual sembla haver quedat l’independentisme des del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, veus del moviment pacifista criden a aprofundir en la lluita no-violenta. Analitzem els llegats i contorns d’aquesta tàctica, així com la possibilitat d’aplicar-la al cas català (…).

http://www.bardina.org/nw/escrits/el-temps-no-violencia-una-sortida-per-a-catalunya-cat.htm

Agraïm la col·laboració d’en Martí Olivella per haver-nos facilitat la informació d’aquest article.

9. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Ara, l’Argentina», «La fi de la predominança», «El Rumb» i «Dèiem ahir…» de Jorge Aniceto Molinari.

Hem introduït en el blog «Abordant això gris, que sembla la teoria», els articles en castellà titulats «Ahora, Argentina» («Ara, l’Argentina»), «El fin de la predominancia» («La fi de la predominança»), «El Rumbo» («El Rumb») i «Decíamos ayer…» («Dèiem ahir…») accessibles mitjançant els enllaços següents:

L’article titulat «El Rumbo» («El Rumb») és la reproducció de la versió del rotatiu digital «Barómetro Latinoaméricano» de Març de 2019.

«Ahora, Argentina» («Ara, l’Argentina»). Domingo, 26 de Febrero de 2019.

«Van a coincidir la campaña electoral en el Uruguay con la de Argentina. Y siempre es importante saber que está pasando ahí para saber cómo va a influir acá. Un amigo me manda una nota de página 12 que reproduzco y su comentario. Me permito analizar las dos cosas: (…)».

Coincidiran la campanya electoral a l’Uruguai amb la de l’Argentina. I sempre és important saber que està passant aquí per a saber com influirà aquí. Un amic em mana una nota de pàgina 12 que reprodueixo i el seu comentari. Em permeto analitzar les dues coses: (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2019/02/26/ahora-argentina/

«El fin de la predominancia» («La fi de la predominança»). Jueves, 7 de Marzo de 2019.

«Es necesario estudiar, analizar, los elementos tal cual hoy se vienen dando. Los modos de producción nacen, se desarrollan y declinan, la predominancia del modo de producción capitalista está en una crisis irreversible, ¿qué quiere decir? que necesita morir en paz. No se trata del fin del capitalismo sino del fin de su predominancia (…)».

És necessari estudiar, analitzar, els elements tal qual avui es vénen donant. Les maneres de producció neixen, es desenvolupen i declinen, la predominança de la manera de producció capitalista està en una crisi irreversible, què vol dir? que necessita morir en pau. No es tracta de la fi del capitalisme sinó de la fi de la seva predominança (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2019/03/07/el-fin-de-la-predominancia/

«El Rumbo» («El Rumb»). Barómetro Latinoamericano. Sábado, 16 de Marzo de 2019.

«En todas las ciencias los avances suponen desafíos. Marx y Engels asumieron el desafío de construir una base de desarrollo para la ciencia política establecido en textos que aún hoy, o mejor dicho, fundamentalmente hoy se cuestionan pero que tienen una solidez conceptual que ninguna forma ideológica e intelectual del capitalismo incluido el de Estado han podido sortear (…)».

En totes les ciències els avenços suposen desafiaments. Marx i Engels van assumir el desafiament de construir una base de desenvolupament per a la ciència política establerta en textos que encara avui, o millor dit, fonamentalment avui es qüestionen però que tenen una solidesa conceptual que cap forma ideològica i intel·lectual del capitalisme inclòs el d’Estat han pogut sortejar (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2019/03/16/el-rumbo/

«Decíamos ayer…» («Dèiem ahir…»). Miércoles, 27 de Marzo de 2019.

«León Trotsky, el notable revolucionario comunista ruso, analizaba que la palabra escrita tenía el valor ante la expresión verbal de la fuerza de un documento. Hoy tal vez la tecnología ha acercado los valores. En este caso vamos a recordar algo que escribimos en el 2004, podríamos hacerle ajustes o precisiones, además hemos hechos desarrollos posteriores, pero en este caso hemos preferido mantener el texto original (…)».

León Trotsky, el notable revolucionari comunista rus, analitzava que la paraula escrita tenia el valor davant l’expressió verbal de la força d’un document. Avui tal vegada la tecnologia ha acostat els valors. En aquest cas recordarem alguna cosa que vàrem escriure l’any 2004, podríem fer-li ajustaments o precisions, a més hem fet desenvolupaments posteriors, però en aquest cas hem preferit mantenir el text original (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2019/03/27/deciamos-ayer-2/

Agraïm la col·laboració de Jorge Aniceto Molinari en proporcionar-nos aquests articles.

10. Web Bardina: «Qui coopera sempre guanya», de «Cambio 16», text corregit en català i en castellà.

Hem corregit, dins de l’apartat de «Publicacions de col·laboradors i amics del lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina», el document titulat «Qui coopera sempre guanya», publicat al rotatiu «Cambio 16», la setmana del 2-10 de desembre del 1984.

Segons demostra la informàtica. Qui coopera sempre guanya.

«En tractar amb un veí, amb la parella, amb un client, o en les relacions internacionals entre les grans i petites potències, el que guanya sempre és el que planteja la cooperació i no la competència. Això ho demostren, com a mínim, la teoria i la pràctica dels jocs, estudiats minuciosament per científics anglesos i nord-americans (…)».

http://bardina.org/coopct01.htm

Agraïm la labor de correcció realitzada tant en català com en castellà per part de la Núria Roig, llicenciada en filologia catalana i en filosofia, i coordinadora de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Aquesta entrada ha esta publicada en Agusti Chalaux, Arcadi Oliveres Boadella, Argentina, Associació Diner Comunitari, Benito Muros Perfecto, Cambio 16, capitalisme, conferencies, cooperació, cursos, Ecoconcern-Innovació Social, ecologia, economia, El Periódico de Catalunya, El Temps, Emmanuel Todd, Enrique Fuentes Quintana, Eurocat, François Feron, Friedrich Engels, Jordi Griera, Jorge Aniceto Molinari, Karl Heinrich Marx, Lev Trotski Lev Davídovitx Bronstein, Libération, Llatinoamèrica, Lluis Maria Xirinacs, Loto Perrella Estellés, Marcel Coderch i Collell, Marti Olivella, Miquel Chicano Colodrero, moneda, Montse Guàrdia, municipalitzacio de la terra, no violencia, Núria Roig Esteve, pau, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya PIMEC, Raúl García Durán, renda basica, sense obsolescència programada, Teresa Sala Bernaus, Texts en angles, Texts en castella, Texts en catala, Texts en esperanto, Texts en frances, Texts en gallec, urbanisme, Uruguai, Videos en catala, Xavier Puig i Sedano. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.