Benito Muros. Gonzalo Boye. Reforestació. Cooperació. Jorge Molinari. Consum Estratègic. Nova Història.

Sumari:
1. Presentació.
2. Web Bardina: Entrevista a Benito Muros, pel programa Terrícoles de Betevé, 9‑7‑2019.
3. Web Bardina: «Ho tinc clar, i vostès?», per Gonzalo Boye.
4. Web Bardina: «Reforestació forestal. Experiència del Tirol italià», per Agustí Chalaux. Correcció.
5. Web Bardina: «Segons demostra la informàtica. Qui coopera sempre guanya», de Cambio 16. Correcció.
6. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Debat d’idees II» i «La importància d’explicar», de Jorge Aniceto Molinari.
7. Consum estratègic. Assemblea Nacional Catalana (ANC).
8. Programa general de la 6a Universitat Nova Història a Montblanc (1-5 d’agost del 2019). Institut Nova Història, 1/5‑8‑2019.

1. Presentació.En aquesta tramesa del Centre d’Estudis Joan Bardina ens fem ressò de l’entrevista que el Canal Betevé ha concedit, dins del seu programa Terrícoles, a l’empresari i activista mediambiental Benito Muros, pioner en la lluita per una producció Sense Obsolescència Programada (SOP).

A continuació, l’advocat Gonzalo Boye aporta un article reivindicant la unió i la fermesa dins la lluita no violenta davant la propera sentència del Tribunal Suprem als presos polítics catalans.

Tot recordant els diferents incendis forestals que han assolat parts de Catalunya i altres indrets del Món, us informem de la versió corregida de l’article del fundador de la nostra entitat, Agustí Chalaux, article titulat «Reforestació forestal. Experiència del Tirol italià».

L’article que us oferim a continuació tracta d’uns torneigs informàtics on han competit diferents estratègies. L’article, de «Cambio 16» titulat «Segons demostra la informàtica. Qui coopera sempre guanya», ha estat actualitzat i corregit recentment. Va ésser publicat en temps de la passada «Guerra Freda». L’estratègia guanyadora és esmentada en l’article «Pactes contra natura… però la política no és natural» de Joan Ramon Resina, article publicat a «Vilaweb», però també és el procediment que empren els grups de pressió per dissuadir persones i col·lectius d’actuar en contra d’aquells grups, per la qual cosa recuperar de l’oblit aquell article de «Cambio 16» és un autèntic servei públic d’ajut a les persones i col·lectius que pateixen aquestes pressions.

Després us oferim dos articles del nostre col·laborador a l’Uruguai, en Jorge Aniceto Molinari, que participa en el debat de propostes per evitar que l’economia empitjori cada cop més i corregeixi la tendència d’anar aprimant els pressupostos públics.

També donem la nostra explicació a allò que pot arribar a ser la iniciativa Consum Estratègic de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), en el sentit d’enfortir l’economia ètica a base que els usuaris d’entitats bancàries, empreses i vocacionals liberals vagin traspassant la seva demanda als serveis que més s’assemblin a la societat que volem viure.

Finalment, us oferim el programa de la sisena edició de la Universitat Nova Història, organitzada per l’equip encapçalat per aquest autèntic Sherlock Holmes de la història censurada que és en Jordi Bilbeny.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

 

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org


2. Web Bardina: Entrevista a Benito Muros, pel programa Terrícoles de Betevé, 9‑7‑2019.

Us informem que hem introduït, dins de l’apartat d’«Altres documents multimèdia», la pàgina per visualitzar el vídeo amb l’entrevista realitzada a l’empresari i activista mediambiental Benito Muros, emesa pel Canal Betevé el dimarts, 9 de juliol del 2019.

Agraïm la col·laboració d’en Benito Muros, President de la Fundació FENISS (Fundació Energia per a la Innovació Sustentable Sense Obsolescència Programada).

Entrevista a Benito Muros. Betevé. Terrícoles. 9-7-2019.

Entrevistes a habitants de la Terra de tots colors que tenen molt a dir. Avui, Lluís Reales conversa amb Benito Muros, president de FENISS (Fundació Energia per a la Innovació Sustentable Sense Obsolescència Programada) (…).

http://www.bardina.org/videos/entrevista-a-benito-muros-beteve-terricoles-9-7-2019-cat.htm

3. Web Bardina: «Ho tinc clar, i vostès?», per Gonzalo Boye.

Hem introduït, dins de l’apartat d’opinió, l’article titulat «Ho tinc clar, i vostès?», escrit per Gonzalo Boye, publicat al mitjà digital «El Nacional», el divendres, 12 de juliol de 2019.

Ho tinc clar, i vostès?

«No som pocs els que fa temps que diem que la repressió no passa per un únic judici i que existeix un autèntic pla per implementar-la a diversos àmbits. Els fets d’aquestes últimes setmanes (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/el-nacional-gonzalo-boye-ho-tinc-clar-i-vostes-cat.htm

4. Web Bardina: «Reforestació forestal. Experiència del Tirol italià», per Agustí Chalaux. Correcció.

Hem introduït la versió corregida, dins de l’apartat d’«Altres propostes polítiques i econòmiques», de l’article titulat «Reforestació forestal. Experiència del Tirol italià», narrat per l’Agustí Chalaux, transcrit i amb un dibuix d’en Brauli Tamarit i publicat per primer cop en el lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina el 19 de juliol del 1999.

Agraïm la col·laboració de la Núria Roig, coordinadora de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs, en corregir aquest article.

Reforestació forestal. Experiència del Tirol italià.

Al Tirol italià s’aplicà un sistema de reforestació forestal responsable i al qual s’afegiren posteriorment els propietaris particulars.

http://www.bardina.org/propostes/agusti-chalaux-de-subira-reforestacio-forestal-la-experiencia-del-tirol-italia-cat.htm

5. Web Bardina: «Segons demostra la informàtica. Qui coopera sempre guanya», de Cambio 16. Correcció.

Hem introduït la versió corregida i més completa, dins de l’apartat de «Publicacions de col·laboradors i amics del Centre d’Estudis Joan Bardina», de l’article titulat «Segons demostra la informàtica. Qui coopera sempre guanya», publicat a la revista Cambio 16 entre el 2 i el 10 de desembre del 1984.

Agraïm la col·laboració de la Rosanna Aguilar, qui fou col·laboradora i administrativa de Lluís Maria Xirinacs, per fer-nos arribar una còpia de l’article original en color per ésser corregit i completat.

Segons demostra la informàtica. Qui coopera sempre guanya.

«L’anomenat dilema del presoner, executat repetidament, ha estat motiu de torneigs informàtics entre diversos programes diferents (…)».

http://www.bardina.org/coopct01.htm

6. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Debat d’idees II» i «La importància d’explicar», de Jorge Aniceto Molinari.

Hem introduït en el blog «Abordant això gris, que sembla la teoria», els articles en castellà titulats «Debate de ideas II» («Debat d’idees II») i «La importancia de explicar» («La importància d’explicar»), accessibles mitjançant els enllaços següents:

«Debate de ideas II» («Debat d’idees II»). Dimarts, 2 de juliol del 2019.

«Sé compañeros que hay una gran preocupación luego de lo que viene ocurriendo en particular en nuestra América. Se trata de no retroceder, pero eso no nos puede llevar a no razonar donde estamos parados. La crisis que vive la predominancia del modo de producción capitalista es irreversible y se agrava (…)».

Sé companys que hi ha una gran preocupació després del que va esdevenint en particular a la nostra Amèrica. Es tracta de no retrocedir, però això no ens pot portar a no raonar on estem aturats. La crisi que viu la predominança de la manera de producció capitalista és irreversible i s’agreuja (…)».]

https://eso-gris.blog.pangea.org/2019/07/02/debate-de-ideas-ii/

«La importancia de explicar» («La importància d’explicar»). Dimarts, 16 de juliol del 2019.

«El compañero Luis Turiansky hace sus análisis en la revista digital Vadenuevo que se caracteriza por la seriedad y documentación de sus enfoques y en lo personal eso nos sirve para tratar de explicar más a fondo nuestros puntos de vista (…)».

El company Luis Turiansky fa les seves anàlisis en la revista digital Vadenuevo que es caracteritza per la seriositat i documentació dels seus enfocs i en allò personal això ens serveix per a tractar d’explicar més a fons els nostres punts de vista (…)».]

https://eso-gris.blog.pangea.org/2019/07/16/la-importancia-de-explicar/

7. Consum estratègic. Assemblea Nacional Catalana (ANC).

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) està impulsant una iniciativa, anomenada Consum Estratègic, per tal que les persones que vulguin puguin canviar d’entitats bancàries i d’empreses de proveïment de serveis per unes altres que respectin el dret de la nació catalana a assolir unes més altes fites de llibertat.

A diferència d’altres formes d’activisme social, caracteritzades per voler fer canvis polítics que poden trigar en concretar-se, la proposta de Consum Estratègic va produint canvis, més a poc a poc, però amb resultats immediats. És com fer petites votacions cada dia on decidim i guanyem com volem que siguin algunes parcel·les de la nostra societat.

Es produeix la circumstància que des del Centre d’Estudis Joan Bardina no només reivindiquem un sistema i una economia més transparent que afavoreixi una major ètica en les relacions humanes, també ens fem ressò, dins l’antisistema actual, d’iniciatives de banca ètica amb o sense interès, així com d’empreses i vocacions liberals que aportin valors com el respecte al medi ambient, la no obsolescència programada, el cooperativisme, l’economia circular, el respecte als drets laborals i socials, el respecte a la salut dels éssers vius, etc.

Pensem que la proposta de Consum Estratègic, si s’aplica en aquest darrer sentit, és una bona forma d’incrementar la proporció de l’economia més ètica dins el conjunt del mercat de la nació catalana. Forma part del dret que tenen els usuaris d’entitats bancàries, d’empreses de proveïment de serveis i de vocacionals liberals a escollir les entitats i persones d’aquestes categories que s’adiuen millor amb la societat en la qual volem viure. A més d’ésser un exemple a seguir per la resta de nacions del món.

Aquí teniu el lloc web en català de Consum Estratègic:

https://consumestrategic.cat/www/index.php

8. Programa general de la 6a Universitat Nova Història a Montblanc (1-5 d’agost del 2019). Institut Nova Història, 1/5‑8‑2019.

https://www.inh.cat/agenda/Programa-general-de-la-6a-Universitat-Nova-Historia-a-Montblanc-1-5-d’agost-del-2019-.-2019-08-01

Compartim amb vosaltres el programa de la sisena edició de la Universitat Nova Història, que es realitza a Montblanc amb el propòsit d’intentar recuperar una història catalana més fidel als fets, després de segles d’una censura sistemàtica per part dels poders que han tenallat la nació catalana al llarg del temps.

Seminaris.

Programa general de la 6a Universitat Nova Història a Montblanc (1-5 d’agost del 2019).

6a Universitat Nova Història.

De l’1 al 5 d’agost del 2019.

Montblanc (Conca de Barberà).
Convent de Sant Francesc, carrer Miquel Alfonso.

Informació general:

https://www.inh.cat/universitat

Programa:

Dijous, 1.

De 2/4 de 10 a 2/4 de 12 del matí. Rebuda, inscripcions i acreditacions.

2/4 de 12 del migdia. Presentació de la universitat.

  • Albert Codinas, President de l’Institut Nova Història.
  • Josep Andreu, Batlle de Montblanc.
  • Josep Sànchez, Batlle d’Arenys de Munt.
  • Jaume Marvà, economista «L’Institut Nova Història i el canvi de paradigma».


2/4 d’1. El Poble que Canta: «Benvinguda», direcció d’En Jordi Llobet.

A la 1 del migdia. Conferència inaugural: Roger Mallola, doctorand en estudis europeus: «censura política i raó d’estat».

A les dues: Dinar.

2/4 de 4. Presentació del llibre d’En Pere Coll «Les identitats catalanes de Cervantes. Cervera o Servent», a càrrec de l’autor.

2/4 de 5. Pep Mayolas: «Francisco de los Cobos y Molina, secretari d’estat de Carles I, o Francesc d’Alòs-Colom i Codina».

2/4 de 7. Xavi Llobet: «L’arquitectura catalana a Malta».

2/4 de 9: Sopar.

2/4 d’11 nit. Cinema a la fresca. Projecció del documental: «L’estigma?», d’En Martí Sans. Una visió de la gènesi, mutacions i pervivència dels prejudicis antijueus a casa nostra. Amb debat posterior amb el director.

Divendres, 2.

2/4 de 10 matí. Manel Capdevila: «La construcció naval catalana a l’illa de Malta».

2/4 de 12. Francesc Jutglar: «Zoònims catalans arreu del món».

A la 1. Presentació del llibre d’En Pep Mayolas «Erasme i l’imperi català de Carles I», a càrrec de l’autor.

A les 2. Dinar.

2/4 de 4. Llevant de taula: Homenatge a En Ramon Payàs, difusor de les «Homilies d’Organyà». A càrrec d’En Josep Sort, historiador i president de Reagrupament i de Na Teresa Casals, Creu de Sant Jordi.

2/4 de 5. Jordi Bilbeny: «Mitra i els orígens del cristianisme. La supervivència dels cultes a Catalunya».

2/4 de 7. Tast de vins de la Conca de Barberà al Celler Mas Foraster, de Montblanc (suplement de 5€).

2/4 de 9. Sopar.

2/4 d’11 de la nit. Cinema a la fresca. Documental «Desmuntant Leonardo», d’En Marc Pujolar i En Dani de la Orden. Produït per Pilar Montoliu. Basat en els estudis d’En Jordi Bilbeny. Amb debat posterior amb En Jordi Bilbeny.

Dissabte, 3.

2/4 de 10 matí. Joanjo Albinyana: «Semblances entre els Téllez d’Osuna i els Centelles d’Osona».

2/4 de 12. Víctor Cucurull: «Els Ariosto i els Aragó a la cort de Ferrara».

A la 1. Presentació de la novel·la de l’Imma Tubella «A cavall del vent», sobre la presència de la filla d’En Moctezuma a Catalunya, a càrrec de l’autora.

A les 2. Dinar.

2/4 de 4. Llevant de taula: Presentació de l’Organització per l’Alliberament de Catalunya (OAC), a càrrec d’en Jordi Fornas, fundador de l’OAC i president de l’Autoritat Nacional Catalana.

A les 4. «De l’abjuració a l’execució. Una proposta per fer efectiva la DUI», a càrrec d’En Sebastià Sardiné, advocat i membre de «Juristes per la Independència».

2/4 de 5. Rafael Mompó: «Era Nicolau de Cusa de Sagunt? Revisió d’una vella polèmica».

2/4 de 7. Carme Jiménez Huertas: «Ve el català del llatí?».

2/4 de 9. Sopar.

2/4 d’11 de la nit. Cinema a la fresca: projecció del documental «Mossos d’Esquadra.cat», de l’Ignasi P. Ferré. Una història de la Policia Catalana, des del 1640. Amb debat posterior amb el director.

Diumenge, 4.

De 8 a 11 del matí. Sortida naturalista per l’entorn de Montblanc amb En Pere Alzina, biòleg i guia de natura.

A 2/4 de 12. Lluís Maria Mandado: «Orland i el traspàs a Castella de la història catalana».

A la 1. Presentació del llibre d’En Jordi Bilbeny «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya», a càrrec del mateix autor.

A les dues. Dinar.

2/4 de 4. Llevant de taula: amb en Bartomeu Mestre «Balutxo», escriptor: «Un procés sense Mallorca?».

2/4 de 5. Monterrat Montesinos: «La Conquesta catalana de Granada i el Gran Capità».

2/4 de 7. Rafel Vallbona: «Eines per convertir la història en novel·la: de la documentació al capítol».

2/4 de 9. Sopar.

2/4 d’11 de la nit. Concert: Relk: «Camins de llum». Homenatge als presos polítics i als lluitadors per la llibertat de Catalunya.

Dilluns, 5.

A les 10. Montserrat Camps: «La llengua catalana i el Lazarillo de Tormes».

A les 12. Taula rodona: «Recuperar el passat per guanyar el futur»:


  • Josep Andreu, Batlle de Montblanc.
  • David Raventós, Directe 68.
  • Isidre Pastor, arqueòleg i historiador de l’art.
  • Núria Breu Benach, Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs.


Presenta i modera: Montserrat Torres, expresidenta d’Òmnium Cultural de Lleida.

A les dues. Dinar.

2/4 de 5. Conferència de clausura. Francesc Forn, historiador: «Arrelar-se a la terra, arrelar-se a la història».

Amb la col·laboració i suport:

Institut Nova Història, Ajuntament de Montblanc, Nova Conca, Fundació Catalunya Estat, Cercle Català de Negocis, Reagrupament, Solidaritat per la Independència, Catalunya Acció, Indrets del Record, Centre d’Estudis Joan Bardina, Updic, Associació de Practicants de la Psicoestètica, Iddix, Intergrid, l’Orwell, Memorial 1714, Rius de Llibertat, Fundació Reeixida, Independència i Progrés, Directe 68, Fusic, Llengua Nacional, Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs, Organització per l’Alliberament de Catalunya, Associació de Veïns Cappont (Lleida), DHisCat, La Gota Catalana, Ateneu Independentista d’Arenys de Munt.


«Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure… la pròpia història».
Paulo Freire (1921-1997).

 

«La història s’assembla a un sord que contesta preguntes que ningú fa».
Lleó Tolstoi (1828-1910).

 

«La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats».
Geoffrey Barraclough (1908-1984).

 

«Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat. Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda».
Simone Weil (1909-1943).


Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Aquesta entrada ha esta publicada en Agusti Chalaux, Ajuntament de Montblanc, Albert Codinas Poch, Arenys de Munt, Assemblea Nacional Catalana, Associació de Practicants de la Psicoestètica, Associació de Veïns Cappont, Ateneu Independentista d’Arenys de Munt, Autoritat Nacional Catalana, Bartomeu Mestre Balutxo, Benito Muros Perfecto, Betevé, Cambio 16, Carme Jiménez Huertas, Castella, Catalunya, Catalunya Acció, Centre d'Estudis Joan Bardina, Cercle Català de Negocis, Dani de la Orden, David Raventós Gaset, DHisCat, Directe 68, El Nacional, Ferrara, Francesc Forn, Francesc Jutglar, Fundació Catalunya Estat, Fundació FENISS, Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs, Fundació Reeixida, Fusic, Geoffrey Barraclough, Gonzalo Boye Tusset, Granada, Iddix, Ignasi P. Ferré Serra, Imma Tubella, Independència i Progrés, Indrets del Record, Institut Nova Història, Intergrid, Isidre Pastor Batalla, Jaume Marvà Agustí, Joan Ramon Resina, Joanjo Albinyana, Jordi Bilbeny, Jordi Fornas, Jordi Llobet Torres, Jorge Aniceto Molinari, Josep Andreu Domingo, Josep Sànchez Camps, Josep Sort, L’Orwell, La Gota Catalana, Lev Nikolàievitx Tolstoi Lleó Tolstoi, Llengua Nacional, Lluís Maria Mandado, Lluis Maria Xirinacs, Luis Turiansky, Mallorca, Manel Capdevila Maresma, Marc Pujolar, Memorial 1714, Montserrat Camps Gaset, Montserrat Montesinos Folch, Nova Conca, Organització per l'Alliberament de Catalunya OAC, Paulo Freire Paulo Reglus Neves Freire, Pep Mayolas, Pere Alzina Bilbeny, Pere Coll, Pilar Montoliu, policia, Rafael Mompó, Rafel Vallbona, Ramon Payàs, Reagrupament, Relk, Rius de Llibertat, Roger Mallola Castillo, Rosanna Aguilar Vallès, Sagunt, Sebastià Sardiné Torrentallé, Simone Weil, Solidaritat per la Independència, Teresa Casals, Tribunal Suprem Espanyol, Universitat de la Nova Història, Updic, Vadenuevo, Víctor Cucurull, Vilaweb, Xavi Llobet. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.