10 articles més del Xiri. Acte a Premià de Mar. «La meva ànima i jo» de Dolors Marín. Xirinacs com a referent. Articles de Jorge Molinari.

Sumari:
1. Presentació.
2. Web Bardina: 10 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). 232 en total.
3. Bloc Xirinacs: Acte d’Òmnium Premià de Mar. 13-12-2018.
4. Web Bardina: «La meva ànima i jo», de Dolors Marín Tuyà.
5. Web Bardina: «Xirinacs com a referent», de Xavi Aguilar per «El Punt Avui+».
6. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Explicar: un desafiament» i «L’economia en la Veneçuela actual», de Jorge Aniceto Molinari.

1. Presentació.

En aquesta tramesa del Centre d’Estudis Joan Bardina compartim amb vosaltres 10 articles més escrits per Lluís Maria Xirinacs dels publicats en el desaparegut rotatiu «Mundo Diario» entre el 2 i el 21 de maig de l’any 1978. És remarcable com en molts dels articles de la seva secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador») es mantenen clares similituds entre la situació d’aquell temps i la situació actual.

A continuació us anunciem un esdeveniment pel dijous 13 de desembre d’enguany a Premià de Mar, en el qual participaran membres de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs i s’emetrà un documental relacionat amb el mateix Xirinacs.

La psicòloga Dolors Marín ens proporciona el seu darrer article publicat al rotatiu «Penedès Econòmic». Com altres articles seus anteriors, la Dolors aprofita la coneixença del model filosòfic del coneixement de la realitat, «Globàlium», dissenyat per Lluís Maria Xirinacs.

Compartim amb vosaltres un article publicat en el seu dia a «El Punt Avui+» que ens informa de certs detalls de la lluita pacifista de Xirinacs, i com aquesta queda reflectida en les lluites pacifistes actuals.

Finalment, el nostre col·laborador a l’Uruguai, Jorge Aniceto Molinari, ens proporciona dos articles on analitza les necessitats de l’economia actual prenent com a mostra la situació de les economies de Llatinoamèrica.

En el primer article respon a una crítica que li han fet arribar a propòsit de les lleis econòmiques. Com diu un altre col·laborador nostre, en Jordi Griera, una crítica és en certa manera un regal. En el segon article, en Jorge Molinari comenta un article d’opinió sobre la situació inflacionària a Veneçuela.

Molinari reivindica, un cop més, la necessitat d’establir un patró monetari únic que finalitzi amb l’especulació entre divises, tot fent que la moneda sigui exclusivament telemàtica per tal d’acabar amb l’evasió fiscal, la qual cosa permetria que amb un impost sobre cada compravenda es puguin abastir les necessitats del sector públic tals com l’educació, la sanitat, les pensions, els serveis i infraestructures públiques.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

 

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org


2. Web Bardina: 10 articles del Xiri de la secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»). 232 en total.

 

Us informem que hem introduït, dins del lloc web del Centre d’Estudis Joan Bardina, 10 articles més d’en Lluís Maria Xirinacs, escrits quan ell era senador independent a les Corts Constituents espanyoles dels anys 1977-1979, dels publicats al rotatiu «Mundo Diario», dins la seva secció «Diario de un senador» («Diari d’un senador»).

Amb aquests 10 articles ja són 232 els recuperats en català dins d’aquesta secció.

L’enllaç de l’índex on es pot accedir a tots els articles ja recuperats és el següent:

http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-index-cat.htm

Els enllaços dels diferents articles recentment recuperats són, per ordre cronològic del més antic al més modern:

«Hi ha aturats productius». Dimarts, 2 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-02-hi-ha-aturats-productius-cat.htm

«Segrest amb retard». Dimecres, 3 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-03-segrest-amb-retard-cat.htm

«Ferrol». Dissabte, 6 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-06-ferrol-cat.htm

«Lluites populars gallegues». Diumenge, 7 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-07-lluites-populars-gallegues-cat.htm

«Crònica gallega». Dimarts, 9 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-09-cronica-gallega-cat.htm

«Filant encara més prim». Dimecres, 10 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-10-filant-encara-mes-prim-cat.htm

«Fiscal fiscalitzat». Dijous, 11 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-11-fiscal-fiscalitzat-cat.htm

«Un nou Finisterre». Diumenge, 14 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-14-un-nou-finisterre-cat.htm

«Navarresos catòlics». Dimecres, 17 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-17-navarresos-catolics-cat.htm

«Defensa civil d’un poble». Diumenge, 21 de maig del 1978.
http://www.bardina.org/diari-senador/diari-senador-1978-05-21-defensa-civil-de-un-poble-cat.htm


3. Bloc Xirinacs: Acte d’Òmnium Premià de Mar. 13-12-2018.

 

Hem publicat l’entrada del bloc Xirinacs on s’anuncia l’acte del proper dijous 13 de desembre del 2018 a Premià de Mar, on està prevista l’emissió d’un documental sobre Xirinacs i l’assistència dels membres de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs Àngels Baldó i Núria Roig.

Dijous, 13 de desembre a les 19h30’.

Lloc:

Centre Cívic de Premià de Mar.
Carrer Esperança, 19.

L’enllaç de la nova entrada en català és el següent:

http://www.xirinacs.org/wp/2018/12/08/acte-domnium-premia-de-mar/


4. Web Bardina: «La meva ànima i jo», de Dolors Marín Tuyà.

 

Hem reproduït l’article titulat «La meva ànima i jo», signat per Dolors Marín Tuyà i publicat al rotatiu «Penedès Econòmic», el novembre del 2018, en la seva pàgina 18.

La meva ànima i jo.

«La meva ànima no sóc jo. Jo sóc jo. Jo tinc la meva ànima. La meva ànima és la que ho sap tot de mi, de la meva pròpia vida interior d’afectes, idees, emocions, sensacions i decisions. Ho sap tot millor que jo perquè no es distreu com jo. Jo em distrec en el soroll i el tràfec diari. Tenir una mentalitat analítica i empírica fa que les denses boires formals m’allunyin de la meva pròpia ànima. Llavors és quan em desanimo. Per a recuperar l’estat d’ànim cal saber escoltar i atendre l’ànima (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/dolors-marin-tuya-la-meva-anima-i-jo-cat.htm

Agraïm a la psicòloga i membre de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs, Dolors Marín Tuyà, la seva contribució amb l’aportació d’aquest article, fent servir el seu coneixement del «Globàlium» de Lluís Maria Xirinacs.


5. Web Bardina: «Xirinacs com a referent», de Xavi Aguilar per «El Punt Avui+».

 

Hem reproduït l’article titulat «Xirinacs com a referent», signat per Xavi Aguilar i publicat al rotatiu «El Punt Avui+», el 25 de novembre del 2018, en la seva pàgina 4.

Xirinacs com a referent.

«Per l’extrem risc que comporta i la gran fermesa i convicció moral que requereix, la vaga de fam és una via de protesta molt poc freqüent, però no aliena a les reclamacions del catalanisme, i encara menys a la dels líders polítics pacifistes en general. L’inici, ahir, de la vaga de fam de Jordi Sànchez i Jordi Turull va tenir lloc el mateix dia en què, 45 anys enrere, el polític, sacerdot i filòsof Lluís Maria Xirinacs també en va iniciar una. Corria, per tant, el 1973 i l’activista estava en règim de presó preventiva a la Model, acusat de difusió de propaganda il·legal i en espera de ser jutjat pel règim franquista. La seva acció reclamava l’amnistia dels presos polítics i especialment la llibertat dels 113 detinguts durant una reunió de l’Assemblea de Catalunya a l’església Santa Maria Mitjancera de Barcelona, entre els quals es comptava (…)».

http://www.bardina.org/nw/escrits/el-punt-avui-xavi-aguilar-xirinacs-com-a-referent-cat.htm


6. Blog «Abordant això gris, que sembla la teoria»: «Explicar: un desafiament» i «L’economia en la Veneçuela actual», de Jorge Aniceto Molinari.

 

Hem introduït en el blog «Abordant això gris, que sembla la teoria», els articles en castellà titulats «Explicar: un desafío» («Explicar: un desafiament») i «La economía en la Venezuela actual» («L’economia en la Veneçuela actual»).

«Explicar: un desafío» («Explicar: un desafiament»). Divendres, 30 de novembre de 2018.

«Muy buen desafío. No es común por lo general que los amigos digan claramente lo que piensan y en este caso tiene un doble valor. La sinceridad y además un desafío para explicar más claramente lo que pienso que siempre tiene la dificultad de no saber uno si la recepción de la idea es correcta, es o no completa (…)».

Molt bon desafiament. No és comú en general que els amics diguin clarament el que pensen i en aquest cas té un doble valor. La sinceritat i a més un desafiament per explicar més clarament el que penso que sempre té la dificultat de no saber hom si la recepció de la idea és correcta, és o no completa (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2018/11/30/explicar-un-desafio/

«La economía en la Venezuela actual» («L’economia en la Veneçuela actual»). Dijous, 6 de desembre de 2018.

«Reproducimos una nota de Pascualina Curcio y luego la comentamos: (…)».

Reproduïm una nota de Pascualina Curcio i després la comentem: (…)».]

http://eso-gris.blog.pangea.org/2018/12/06/la-economia-en-la-venezuela-actual/

Agraïm la col·laboració de Jorge Aniceto Molinari en proporcionar-nos aquests articles.

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.

Aquesta entrada ha esta publicada en Àngels Baldó Bullido, Dolors Marin Tuyà, evasió fiscal, Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs, Galícia, Jordi Griera, Jordi Sànchez Picanyol, Jordi Turull Negre, Jorge Aniceto Molinari, Llatinoamèrica, Lluis Maria Xirinacs, medicina, moneda, Navarra, Núria Roig Esteve, Òmnium Cultural, Pascualina Curcio Curcio, Premià de Mar, presentacions, Uruguai, Veneçuela, Xavier Aguilar, xerrades-debats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.